Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srednji Evropi neurja, na jugu vročinski val

Deli na:
V Srednji Evropi neurja, na jugu vročinski val

Foto: Arhiv Reporterja

Avstrijo in Slovaško so minulo noč prizadela huda neurja, ki so povzročila precejšnjo gmotno škodo. V južnoevropskih Bolgariji in Grčiji se medtem tudi danes spopadajo z visokimi temperaturami in požari, vročinski val pa naj bi tam vztrajal še nekaj časa, poročajo tuje tiskovne agencije.

V avstrijski zvezni deželi Salzburg se je zaradi močnih nalivov minulo noč sprožilo več zemeljskih plazov, poročajo tudi o poplavah. Med drugim so zaradi poplav evakuirali enega od turističnih kampov.

Na avstrijskem Tirolskem je med neurji ponekod padala toča, velika kot kokošje jajce. Razbijala je okenska stekla ter poškodovala številne strehe in pročelja hiš. O močnih neurjih so poročali tudi iz Spodnje Avstrije, kjer je minulo noč posredovalo več sto gasilcev.

Tudi s Slovaške so ponoči poročali o hudih neurjih z močnim vetrom in točo. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je neurje najhuje prizadelo manjšo občino Maly Šariš na vzhodu države, kjer je veter odtrgal strehe desetih hiš ter podrl več dreves, ki so poškodovala avtomobile. Del občine še danes nima elektrike, ker je poškodovan del električnega omrežja. O poškodovanih sicer ne poročajo.

Prebivalcem južnega dela Evrope medtem povzroča težave vročinski val.



V Bolgariji so za danes napovedane visoke temperature do 40 stopinj Celzija. Na rtu Emine ob obali Črnega morja so po poročanju bolgarske televizije bTV že zjutraj izmerili 29 stopinj.

V južni Bolgariji pa divjajo gozdni požari. Blizu bolgarsko-turške meje je zgorelo okoli 80 hektarjev gozda, gasilci pa so ob pomoči vojaških helikopterjev ogenj uspeli spraviti pod nadzor. Požar so najverjetneje zanetili gozdarji. O večjem gozdnem požaru poročajo tudi iz bližine Sofije vzdolž avtoceste proti Carigradu.

Vremenoslovci hud vročinski val napovedujejo tudi Grčiji. Predvsem v osrednji in severni Grčiji naj bi se do prihodnjega ponedeljka živo srebro povzpelo do 41 stopinj Celzija. Še posebej je nevarno, da se marsikje tudi ponoči ne bo ohladilo pod 30 stopinj, opozarjajo vremenoslovci.

V večjih grških mestih so zato že organizirali klimatizirane dvorane za ljudi, ki doma nimajo klimatskih naprav. Otrokom, starejšim in bolnim pa oblasti odsvetujejo daljše zadrževanje na soncu, še poroča dpa.