Revija Reporter
Svet

V Španiji naj bi začela veljati odstavitev katalonske vlade

STA

28. okt. 2017 5:55

Deli na:

Katalonija protest

Reuters

Dan po sprejemu deklaracije o samostojnosti Katalonije in glasovanju v španskem senatu o odvzemu avtonomije Kataloniji naj bi začela veljati odločitev o odstavitvi katalonske regionalne vlade.

V Madridu so za opoldne predvidena zborovanja v podporo enotni Španiji.

Katalonski regionalni parlament je v petek podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. V 135-članskem parlamentu je za resolucijo glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije - Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos - so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano.

Predlog o razglasitvi Katalonije za neodvisno in suvereno državo so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo.

Kmalu po glasovanju v Barceloni je španski senat v Madridu v petek potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Za je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal.

Po glasovanju v katalonskem parlamentu in španskem senatu se je na izredni seji v petek sestala še španska vlada. Premier Mariano Rajoy je po seji napovedal razpustitev katalonskega parlamenta in razpis novih regionalnih volitev 21. decembra. Španska vlada se je tudi obrnila na špansko sodišče za razveljavitev resolucije o samostojnosti Katalonije, ki jo je sprejel katalonski parlament.

Špansko tožilstvo pa je v petek tudi napovedalo obtožnico zaradi upora proti predsedniku katalonske regionalne vlade Carlesu Puigdemontu.