Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V snežnih plazovih v Alpah umrlo več ljudi, kar osem v Italiji

Deli na:
V snežnih plazovih v Alpah umrlo več ljudi, kar osem v Italiji

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V snežnih plazovih, ki so se konec minulega tedna sprožili v avstrijskih, italijanskih, francoskih in švicarskih Alpah, je umrlo več smučarjev, največ, osem, pri naših zahodnih sosedih. Reševalci in mediji svarijo, da zaradi novozapadlega snega velja velika nevarnost plazov.

Največji krvni davek so plazovi terjali v dolini Aoste na severozahodu Italije. Tam je v nedeljo umrlo šest smučarjev. Osemnajstletnik je umrl tudi na območju Bolzana, deskar pa v Lombardiji. Vsi pokojni so smučali zunaj označenih prog, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na avstrijskem Koroškem je plaz presenetil 30- in 52-letnika. Mlajši jo je odnesel brez poškodb, starejši pa je umrl. Na Tirolskem se je medtem deseterici smučarjev, starih od 17 do 59 let, sami uspelo rešiti izpod snega.

V savojskih Alpah v Franciji je v plazu umrl človek, ki je prav tako smučal zunaj označenih prog. V bernskem kantonu v Švici pa je plaz v soboto zvečer odnesel moškega in žensko. Slednjo so našli in prepeljali v bolnišnico, za moškega pa ni bilo več rešitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Avstriji sta konec tedna dva plazova povzročila tudi obsežno gmotno škodo, a poškodovanih na srečo ni bilo. Sneg je zasul 25 domov v kraju Hintermuhr na območju Solnograške, ki so bili tako od nedelje odrezani od sveta, a danes naj bi cesto do njih znova odprli.

Plaz je v noči na nedeljo za več ur tudi prekinil promet na brennerski avtocesti. Zaradi tega je na italijanski strani nastala več kot 12 kilometrov dolga kolona vozil, ki so na cesti obtičala za več ur. Težave so imeli v Italiji tudi drugod v cestnem in železniškem prometu.