DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Rusiji te lahko preganjajo zaradi "diskreditacije" vojske

Deli na:
V Rusiji te lahko preganjajo zaradi "diskreditacije" vojske

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ruske oblasti so proti Olegu Orlovu, enemu od vodilnih osebnosti nevladne organizacije za človekove pravice Memorial, sprožile kazenski postopek zaradi "diskreditacije" ruske vojske, je danes sporočila organizacija, ki je bila lani med prejemniki Nobelove nagrade za mir.

V sporočilu, objavljenem na aplikaciji Telegram, je Memorial sporočil, da oblasti Orlova preganjajo zaradi "dejavnosti, katerih cilj je diskreditacija" ruskih oboroženih sil, pri čemer se opirajo na določilo kazenskega zakonika, ki se uporablja proti kritikom vojne v Ukrajini.

Organizacija je to sporočila potem, ko so ruski varnostni uslužbenci danes izvedli preiskave na domovih več zaposlenih v organizaciji Memorial, med njimi na domu 69-letnega Orlova in predsedujočega organizacije Jana Račinskega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so ukrepale po odprtju primera proti Memorialu v začetku meseca v zvezi z obtožbami o domnevni rehabilitaciji nacizma. Članom Memoriala so očitali, da so na seznam žrtev političnega terorja in represij uvrstili nacistične kolaborante iz druge svetovne vojne, je sporočila organizacija.Memorial, ki so ga oblasti razpustile decembra 2021, le nekaj mesecev pred začetkom invazije na Ukrajino, se je znotraj civilne družbe uveljavil z ohranjanjem spomina na žrtve komunistične represije in kampanjami proti kršitvam pravic v Rusiji predsednika Vladimirja Putina.

V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je dopolnjeval tudi seznam političnih zapornikov.

Manj kot leto dni po tem, ko so Memorial razpustili, je organizacija prejela Nobelovo nagrado za mir skupaj z beloruskim aktivistom Alesom Bjaljackim in ukrajinskim Centrom za državljanske svoboščine.