Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Rusiji te lahko preganjajo zaradi "diskreditacije" vojske

Deli na:
V Rusiji te lahko preganjajo zaradi "diskreditacije" vojske

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ruske oblasti so proti Olegu Orlovu, enemu od vodilnih osebnosti nevladne organizacije za človekove pravice Memorial, sprožile kazenski postopek zaradi "diskreditacije" ruske vojske, je danes sporočila organizacija, ki je bila lani med prejemniki Nobelove nagrade za mir.

V sporočilu, objavljenem na aplikaciji Telegram, je Memorial sporočil, da oblasti Orlova preganjajo zaradi "dejavnosti, katerih cilj je diskreditacija" ruskih oboroženih sil, pri čemer se opirajo na določilo kazenskega zakonika, ki se uporablja proti kritikom vojne v Ukrajini.

Organizacija je to sporočila potem, ko so ruski varnostni uslužbenci danes izvedli preiskave na domovih več zaposlenih v organizaciji Memorial, med njimi na domu 69-letnega Orlova in predsedujočega organizacije Jana Račinskega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so ukrepale po odprtju primera proti Memorialu v začetku meseca v zvezi z obtožbami o domnevni rehabilitaciji nacizma. Članom Memoriala so očitali, da so na seznam žrtev političnega terorja in represij uvrstili nacistične kolaborante iz druge svetovne vojne, je sporočila organizacija.



Memorial, ki so ga oblasti razpustile decembra 2021, le nekaj mesecev pred začetkom invazije na Ukrajino, se je znotraj civilne družbe uveljavil z ohranjanjem spomina na žrtve komunistične represije in kampanjami proti kršitvam pravic v Rusiji predsednika Vladimirja Putina.

V minulih desetletjih je med drugim uspel zbrati obsežen arhiv zločinov iz časov nekdanje Sovjetske zveze, še posebej iz t. i. gulagov, predvsem pa se je boril proti kršitvam človekovih pravic v Rusiji. Ves čas je dopolnjeval tudi seznam političnih zapornikov.

Manj kot leto dni po tem, ko so Memorial razpustili, je organizacija prejela Nobelovo nagrado za mir skupaj z beloruskim aktivistom Alesom Bjaljackim in ukrajinskim Centrom za državljanske svoboščine.