Revija Reporter
Svet

Ruskemu blogerju sodijo, ker je v cerkvi lovil Pokeme

STA

13. mar. 2017 18:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Rusiji se je začelo sojenje blogerju Ruslanu Sokolovskijem zaradi žalitve vernikov in podpihovanja sovraštva, ker je na spletu objavil video, kako v pravoslavni cerkvi lovi Pokemone.

Sokolovski je video objavil avgusta lani, ko je bila priljubljenost mobilne igre Pokemon Go še vedno na vrhuncu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

22-letnemu Sokolovskemu grozi do sedem let zapora zaradi videa, ki ga je objavil na portalu Youtube. Na posnetku Sokolovski vstopi v pravoslavno cerkev v mestu Jekaterinburg, nato pa na svojem telefonu lovi Pokemone. Posnetek si je do sedaj ogledalo že več kot milijon in pol ljudi.

Na sodišču je zanikal krivdo. "Nisem želel užaliti nikogar," je dejal in dodal, da se je pripravljen opravičiti, če je koga užalil.

Sebe je označil za ateista, z video posnetkom pa je želel kritizirati in polemizirati.

Ruska pravoslavna cerkev ga je obtožila blasfemije zaradi njegovega dejanja v cerkvi, ki so jo zgradili na mestu, kjer so boljševiki leta 1918 ustrelili zadnjega ruskega carja Nikolaja II. in njegovo družino.

"Nisem prosil teh ljudi, da gledajo moje posnetke," je Sokolovski dejal novinarjem med odmorom na sodišču. "Kdo je ruska pravoslavna cerkev, da se moram javno pokesati pred njo?" je dodal.

Sokolovski je moral že pred začetkom sojenjem več mesecev preživeti v zaporu, sedaj pa je v hišnem priporu.

Sojenje sicer primerjajo s primerom punkovske skupine Pussy Riot, katere članice so zaradi performansa v moskovski cerkvi leta 2012 obsodili na dve leti zapora.