pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Rimu v odsotnosti obtožencev oprostilni sodbi za Knoxovo in Sollecita

Deli na:
V Rimu v odsotnosti obtožencev oprostilni sodbi za Knoxovo in Sollecita

Foto: Reuters

Kasacijsko sodišče v Rimu je včeraj američanko Amando Knox in njenega bivšega prijatelja Raffaeleja Sollecita spoznalo za nedolžna v sojenju za umor britanske študentke Meredith Kercher novembra 2007 v Perugii, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Italijanska sodišča so dvojico že dvakrat obsodila, že druga je tudi včerajšnja oprostilna sodba.

Leta 2009 je sodišče Sollecita obsodilo na 25 let zapora, Knoxovo pa na 28 let in šest mesecev zapora. Že leto pred tem je bil na 30-letno zaporno kazen obsojen tudi Rudy Guede iz Slonokoščene obale, ker naj bi sodeloval pri umoru.

Oktobra 2011 je prizivno sodišče spremenilo odločitev prvostopenjskega sodišča in Knoxovo ter Sollecita spoznalo za nedolžna, po tem, ko sta že preživela štiri leta v italijanskem zaporu. A tožilci v Perugii so v začetku leta 2012 na vrhovno sodišče vložili pritožbo na odpravo obsodbe ter leta 2013 dosegli razveljavitev oprostilne sodbe.

Ponovno, že tretje sojenje je leta 2013 potekalo v odsotnosti Knoxove. Ta se je po oprostitvi leta 2011 vrnila v ZDA in država je ni izročila Italiji. Tudi Sollecito je še pred ponovnim sojenjem zapustil Italijo in živel v Dominikanske republike, a se je kasneje vrnil. Konec januarja lani je sodišče v Firencah Knoxovo in Sollecita znova spoznalo kriva. Njuni odvetniki so se znova pritožili in kasacijsko sodišče je nocoj oba znova oprostilo.

Sollecita ni bilo na izreku sodbe. A je po pisanju Anse ob oprostitvi dejal, da so mu sodniki vrnili dostojanstvo. "Neznansko srečen sem, da mi je isto sodstvo, ki me je obsodilo, danes vrnilo dostojanstvo in svobodo. Končno bom spet imel nadzor nad svojim življenjem in se mi ne bo več treba ubadati s sodnimi spisi. Končno sem bom lahko vrnil v normalnost," Sollecitove besede povzema Ansa.

Odvetnik Knoxove Carlo Della Vedova pa je dejal, da je "Amanda srečna. Zahtevali bomo odškodnino zaradi neupravičenega zapora. Amando je sicer sodišče obsodilo na tri leta zaporne kazni zaradi obrekovanja, a se kazen šteje za že prestano, ker je pred prvo oprostilno sodbo v italijanskih zaporih že preživela štiri leta.

Umor britanske študentke Meredith Kercher leta 2007 je v Italiji sprožil veliko medijsko pozornost. Britanko so napol golo in s prerezanim vratom našli v postelji. Sum je padel na sostanovalko Knoxovo, njenega bivšega fanta in njunega znanca Rudyja Guedeja, ki so ga kasneje v ločenem sojenju zaradi pomoči pri umoru prvotno obsodili na 30 let zapora, nato pa so mu po pritožbi kazen zmanjšali na 16 let.

Odvetnik družine Kercher Francesco Maresca je po izreku ponovne oprostilne sodbe za Knoxovo in Sollecita poudaril, da "gre za resnico, ki jo je težko sprejeti. Za družino Kercher, za nas, ki smo jih zastopali, pa tudi za sodnike, ki so izrekli obsodilne sodbe".