jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

1_ilka štuhec Svet24.si

FOTO: Ilka Štuhec navdušila s počitniško ...

UV-moski jajca denar-profimedia-0335034042 Reporter.si

Moška prostitucija: pri prodajalcih teles, ki ...

bojana-beović Svet24.si

Bojana Beović: Stanje je kar kritično. Živimo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

IMG_20200708_113611_886 Odkrito.si

Omar Naber - Skriva otroka???

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

Svet

V protestih proti istospolnim porokam v Parizu aretirali skoraj 300 ljudi

Deli na:
V protestih proti istospolnim porokam v Parizu aretirali skoraj 300 ljudi

Foto: Reuters

Francoska policija je na nedeljskih protestih proti legalizaciji porok istospolnih parov aretirala skoraj 300 ljudi. Sprva miren protest, ki se ga je po navedbah policije udeležilo 150.000 ljudi, po trditvah organizatorjev pa skoraj milijon, so ob koncu zaznamovali izgredi, v katerih je bilo ranjenih šest ljudi.

Po navedbah francoske policije so bili ranjeni štirje policisti, demonstrant in fotograf francoske tiskovne agencije AFP.

Francoski notranji minister Manuel Valls, ki je že pred protestom družine z otroki pozval, naj zaradi varnosti ostanejo doma, je za nasilne izgrede okrivil "skrajno desnico", poroča AFP.

Protest je bil sprva miren, ko se je večina demonstrantov razšla, pa je okoli 500 ljudi začelo napadati policiste ter vanje metati dimne bombe in steklenice, je sporočila policija. Demonstranti, ki so vzklikali protivladna gesla, so stvari metali tudi v novinarje, ki so spremljali dogodek.

Nekateri protestniki so prišli tudi pred sedež vladajoče Socialistične stranke, kjer so zahtevali odhod predsednika Francoisa Hollanda.


V Franciji je 18. maja začel veljati zakon o legalizaciji porok istospolnih parov, ki ga je francoski parlament potrdil 23. aprila. Zakon istospolnim parom omogoča tudi posvojitve otrok.

Francija je tako postala 14. država na svetu, ki je legalizirala istospolne poroke, kljub temu pa vprašanje globoko deli francosko javnost in sprejemanje zakona so ves čas spremljali protesti.

Vendar zadnje raziskave javnega mnenja po poročanju AFP kažejo, da so skoraj tri četrtine Francozov naveličane protestov in menijo, da bi se morali končati.

Prva gejevska poroka po novem zakonu naj bi bila v sredo v mestu Montpellier na jugu Francije.

Nedeljski protest v Parizu je sovpadel s podelitvijo glavne nagrade na filmskem festivalu v Cannesu, zlate palme, filmu francosko-tunizijskega režiserja Abdellatifa Kechicha o lezbični ljubezni, ki ga zaznamujejo tudi zelo intenzivni intimni prizori med junakinjama.

Loading...