Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Pekingu so vse bolj živčni zaradi Trumpovega krivljenja Kitajske za pandemijo

Deli na:
V Pekingu so vse bolj živčni zaradi Trumpovega krivljenja Kitajske za pandemijo

Trump in kitajski predsednik Xi Jinping. - Foto: Reuters

Kitajska je danes pozvala ZDA, naj za pandemijo novega koronavirusa prenehajo kriviti Kitajsko in prenehajo s svojimi neresničnimi pripombami, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v sredo ponovil, da bi Peking moral ustaviti širjenje novega koronavirusa.

Trump je v sredo dejal, da je kriza, ki jo je v ZDA povzročila pandemija novega koronavirusa, hujša od japonskega napada na Pearl Harbor na Havajih leta 1941 in terorističnih napadov 11. septembra 2001. Ob tem je znova napadel Kitajsko, ko je dejal, da se to ne bi smelo zgoditi in da bi morali virus ustaviti pri izvoru, na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je danes v odzivu kritizirala ZDA zaradi "neusklajenih, neresničnih in neiskrenih pripomb". "Pozivamo ZDA, naj prenehajo valiti krivdo na Kitajsko in naj upoštevajo dejstva," je dodala.

Poudarila je, da so številne države in strokovnjaki pohvalili Kitajsko glede preventive in nadzora nad virusom ter da samo ZDA "dajejo drugačne, lažnive in hinavske opazke". Izpostavila je, da je sovražnik, s katerim se soočajo ZDA, novi koronavirus. Pozvala je Američane, naj se ob boku Kitajske borijo proti njemu kot tovariši.

Kitajska je uspela epidemijo covida-19 omejiti na okoli 83.000 primerov okužbe, umrlo je 4633 ljudi. ZDA so medtem v pandemiji najbolj prizadeta država, kjer je covid-19 zahteval že več kot 73.000 življenj.