Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Parizu znova vroče: množične aretacije protestnikov

Deli na:
V Parizu znova vroče: množične aretacije protestnikov

Foto: Getty Images

Na pariških ulicah se je na včerajšnjih demonstracijah proti reformi trga dela po ocenah policije zbralo 20.000 ljudi, po ocenah organizatorjev pa 60.000. Že pred začetkom demonstracij je policija aretirala okoli sto protestnikov, ki so imeli pri sebi predmete, s katerimi bi lahko poškodovali druge udeležence ali policiste.

Protestnike je spremljalo 2000 policistov, zaradi varnosti pa so se lahko sprehodili zgolj v 1,6 kilometra dolgem krogu. Omejevanje so številni udeleženci protesta, ki jih med drugim organizirata sindikata CGT in FO, označili za "smešno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je ocenil, da so demonstracije potekale "v optimalnih pogojih", brez poročil o spopadih ali gmotni škodi. "Solzivec ni bil uporabljen (...) nihče ni bil ranjen," je poudaril minister.

Na prejšnjih demonstracijah v Parizu, na katerih se je prav tako zbralo več 10.000 ljudi, so demonstranti s kladivi in drugimi predmeti poškodovali okoli 30 policistov in številna javna poslopja, med drugim tudi bolnišnico.

Francoske oblasti so v sredo sprva prepovedale včerajšnje demonstracije, a so se nato s predstavniki sindikatov in študentskih organizacij dogovorili za spremenjeno pot.

Protesti so potekali tudi v številnih drugih francoskih mestih. Po podatkih oblasti se je na včerajšnjih shodih po vsej Franciji zbralo skupno okoli 70.000 ljudi, po ocenah sindikata CGT pa 200.000.

Hollandova vlada poskuša doseči sprejetje reforme trga dela, da bi znižala visoko stopnjo brezposelnosti. A kritiki trdijo, da je reforma naklonjena interesom delodajalcev, zato so v zadnjih mesecih po državi potekali številni protesti in stavke. Doslej so aretirali okoli 1800 protestnikov, poškodovalo pa se je približno 550 policistov.

Vlada vseeno napoveduje, da bo vztrajala pri reformi, ne glede na proteste. Zaenkrat je reforma že dobila zeleno luč v spodnjem domu parlamenta, senat pa bo na vrsti v torek.