GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V NSA naj bi razmišljali o amnestiji za Snowdna

Deli na:
V NSA naj bi razmišljali o amnestiji za Snowdna

Foto: Reuters

V ameriški Nacionalni varnostni agenciji (NSA) naj bi razmišljali o amnestiji za žvižgača Edwarda Snowdna, ki je že razkril njihove najbolj temačne skrivnosti, če se bo zavezal, da jih ne bo več, je nakazal visok uslužbenec agencije. Direktor NSA Keith Alexander je sicer idejo že zavrnil.

Da v NSA razmišljajo, da bi Snowdnu ponudili nekakšen dogovor, da bi prenehal objavljati njihove skrivnosti, je v pogovoru za ameriško televizijo CBS razkril Rick Ledgett, ki vodi posebno skupino znotraj agencije za oceno posledic Snowdnovih razkritij. Ledgett je pri tem še opozoril, da ima Snowden "ključe od kraljestva" in da je izmaknil več kot 1,5 milijona tajnih dokumentov NSA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ledgetta še posebej skrbi, ker ima Snowden okoli 31.000 dokumentov, ki naj bi predstavljali "izčrpen seznam zadev, ki so uporabljene proti NSA". "S tem bi razkril, za katere teme se zanimamo in kje so naše pomanjkljivosti," je pojasnil Ledgett. "Del tega so tudi dodatne informacije o ameriških zmogljivostih in luknjah v teh zmogljivostih," je dodal.

Te informacije bi lahko rivalski državi "ponudile načrt, kaj vemo in česa ne vemo ter ji potencialno ponudile možnost ščitenja informacij pred pogledi ameriških obveščevalcev," je še dodal Ledgett.



Zato bi bil, kot je dejal, odprt za možnost amnestije za Snowdna, ki je sicer nekje v Rusiji, kjer je dobil politični azil. "Moje osebno mnenje je, da bi se o tem lahko pogovarjali," če bi Snowden prenehal objavljati skrivnosti NSA, je še dejal Ledgett.

A tovrstne ideje je generalni direktor Alexander že zavrnil. "To je tako, kot če bi ugrabitelj, ki je vzel 50 talcev in jih postrelil deset, nato dejal, 'dajte mi polno amnestijo in izpustil bom ostalih 40'," je dejal in spomnil, da je Snowden v ZDA obtožen hudih zločinov - vohunstva proti ZDA in razkrivanja tajnih dokumentov.

Hkrati pa je Alexander zatrdil, da so Snowdnova razkritja, da NSA rutinsko prisluškuje telefonskim pogovorom Američanom navadna laž. Poudaril je, da sledijo "manj kot 60 ameriškim osebam" po svetu. "NSA lahko sledi komunikacijam ameriške osebe samo na podlagi utemeljenega suma, ki ga potrdi sodišče," je dejal. Gre sicer za posebno sodišče Fisa, katerega delo pa je tajno.