mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

V novi makedonski vladi tudi stranka Albancev

Deli na:

Skopje - Nova makedonska vlada bo vključevala tudi stranko Albancev, ker je to "običajno pravilo", je makedonski zunanji minister Antonio Milošoski povedal v pogovoru za televizijsko mrežo BBC. Volilna komisija pa je danes sporočila, da je po doslej preštetih glasovih koalicija Za boljšo Makedonijo na čelu z VMRO-DPMNE osvojila 46,89 odstotka glasov.

Skopje - Nova makedonska vlada bo vključevala tudi stranko Albancev, ker je to "običajno pravilo", je makedonski zunanji minister Antonio Milošoski povedal v pogovoru za televizijsko mrežo BBC. Volilna komisija pa je danes sporočila, da je po doslej preštetih glasovih koalicija Za boljšo Makedonijo na čelu z VMRO-DPMNE osvojila 46,89 odstotka glasov.

Zmagovalna stranka nedeljskih volitev se je za vključitev albanske stranke v vlado odločila, čeprav ji ne bi bilo potrebno sklepati koalicije, saj si je na nedeljskih parlamentarnih volitvah zagotovila absolutno večino v parlamentu.

"Rad bi poudaril, da bo na našo odločitev o tem, koga izbrati oziroma ne izbrati za koalicijskega partnerja, vplival predvsem način sodelovanja strank na volitvah. To je še en pokazatelj tega, da želimo imeti kot vladajoča stranka, ki v tej deželi nosi odgovornost, koalicijskega partnerja, ki razume demokracijo na sodoben način," je poudaril Milošoski, ki pa ni pojasnil, katero albansko stranko ima v mislih, poroča makedonska tiskovna agencija Makfax.

Glavni albanski stranki v Makedoniji sta Demokratična unija za integracijo (DUI), ki je dobila 10,76 odstotka glasov, ter Demokratska stranko Albancev (DPA) z 9,89 odstotka. Najstarejša albanska stranka v Makedoniji, Stranka demokratičnega napredka (PDP), ki je na volitvah dobila 1,04 odstotka glasov, je medtem napovedala združitev z DPA, s čimer bi slednja postala največja stranka albanske etnične skupnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V omenjenem pogovoru je Milošoski odgovarjal tudi na vprašanje, ali je rešitev spora glede imena z Grčijo mogoča do 9. julija, ki ga je Nato označil za skrajni rok makedonske priključitve zavezništvu skupaj s Hrvaško in Albanijo. Po njegovih besedah bi grška potrditev pravice do samoodločbe makedonskega prebivalstva, ki govori makedonski jezik, olajšala možnost za korak naprej v tem sporu, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. V nasprotnem primeru pa meni, da se bodo zadeve zapletle. "Na žalost nam njihova dejanja ne zagotavljajo ali vlivajo optimizma, da v Atenah obstaja pripravljenost za razumno rešitev," je dejal.

Iz Washingtona so se medtem odzvali na nedeljske volitve in pozvali makedonsko vlado, naj ponovi volitve v okrožjih, kjer ljudje niso mogli oddati glasu ter naj preganja odgovorne za nasilje in ustvari okolje, v katerem ljudje lahko volijo, je besede tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva na ponedeljkovi novinarski konferenci povzel Makfax.

Generalni sekretar Nata JaapdDe Hoop Scheffer pa je izrazil globoko zaskrbljenost po prvi oceni opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), da volitve v Makedoniji niso dosegle mednarodnih standardov. Ob tem je dodal, da si morajo države, ki bi rade postale članice Nata, na vsak način prizadevati za doseganje demokratičnih standardov zavezništva, še poroča Makfax.

Loading...