nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V New Yorku vrh koalicije proti IS

Deli na:
V New Yorku vrh koalicije proti IS

Foto: Reuters

V New Yorku se bo danes nadaljevala splošna razprava 70. zasedanja Generalne skupščine ZN, obenem pa tudi razburljivo dogajanje ob robu te razprave, na kateri so se v ponedeljek zbrali voditelji vsega sveta. Slovenski premier Miro Cerar se bo med drugim udeležil visokega dogodka o boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu.

Gre v bistvu za vrh mednarodne koalicije proti skrajni skupini Islamska država, gostil pa ga bo ameriški predsednik Barack Obama. Obama želi na srečanju strniti vrste v boju proti IS, ki še naprej nadzoruje velika območja v Iraku in Siriji ter kljub letu dni letalskih napadov koalicije ni bistveno oslabljena.

Na lansko zasedanje GS ZN je Obama prišel z napovedjo strategije, katere cilj je bil "ponižati in uničiti" teroriste IS, tokrat pa naj bi se po poročanju ameriškega CNN osredotočil na različne faktorje, zaradi katerih se IS pridružujejo številni mladi t. i. tuji borci iz regije in Evrope. Med udeleženci vrha bo tudi iraški premier Hajder al Abadi.

Seznam govorcev na splošni razpravi GS ZN je za danes sicer precej manj zvezdniški od ponedeljkovega, sta pa med drugim napovedana nagovora predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

Med dogodki ob robu GS ZN sta poleg omenjenega protiterorističnega vrha še srečanje Obame s kubanskim predsednikom Raulom Castrom - drugo doslej in hkrati prvo po zgodovinski obnovi diplomatskih stikov med njunima državama - ter zvečer srečanje zunanjih ministrov skupine G7.