Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V nemškem Vuhanu je 14 odstotkov prebivalcev že imunih na novi koronavirus, smrtnost znaša 0,37 odstotka

Deli na:
V nemškem Vuhanu je 14 odstotkov prebivalcev že imunih na novi koronavirus, smrtnost znaša 0,37 odstotka

Že v začetku marca je v Heinsberg, ki šteje 250.000 prebivalcev, prišla skupina virologov iz Bonna, ki jo je vodil Hendrik Streeck in opravila nekaj raziskav. - Foto: Profimedia

Okraj Heinsberg, ki leži ob meji z Nizozemsko, velja za nemški Vuhan. Tu je prišlo do izbruha okužb v drugi polovici februarja. Glede na število okužb na število prebivalcev je to drugi najbolj prizadet okraj v Nemčiji (na začetku je bil na prvem mestu).

Že v začetku marca je v Heinsberg, ki šteje 250.000 prebivalcev, prišla skupina virologov iz Bonna, ki jo je vodil Hendrik Streeck in opravila nekaj raziskava. Med drugim je Streeck ugotovil, da sta ena od bolezenskih znakov okužbe z novim koronavirusom tudi izguba vonja in okusa.

Pretekli teden pa je v Heinsberg oziroma v občino Gangelt, kjer je največ okužb, prišla še večja skupina virologov in higienikov, ki je prav tako vodi Streeck. Njihova naloge je med drugim ugotoviti, koliko je število vseh okuženih, torej ne samo število tistih, ki imajo potrjeno okužbo, ampak tudi tistih, ki so na primer okužbo z novim koronavirusom preboleli brez bolezenskih znakov ali pa samo z zelo blagimi.

Streeckova skupina je po statističnem vzorcu testirala tisoč prebivalcev (vzeli bris žrela in kri), da bi ugotovili, koliko od njih že ima protitelesa. Za zdaj so pregledali vzorec 509 ljudi. Streeckova skupina, ki jo podpira zvezna dežela Severno Porenje-Vestafalija, je po začasnih podatkih ugotovila, da je 14 odstotkov pregledanih prebivalcev že imunih na novi koronavirus, saj so okužbo preboleli.

Skupaj je bilo po konservativni oceni v preučevanem območju okuženih 15 odstotkov prebivalcev. Dva odstotka od trenutnih okuženih nima bolezenskih znakov. Po teh izračunih v pregledanem območju smrtnost zaradi novega koronavirusa znaša 0,37 odstotka, kar je manj od dozdajšnjih podatkov, ki so smrtnost postavljali med enim in 1,5 odstotkom, še piše nemški Focus.

Po besedah imunologa Guntherja Hartmanna, ki tudi sodeluje pri raziskavi, imunost na okužbo s koronavirusi po zdajšnjih podatkih traja med šest in 18 mesecev. Če hočemo doseči čredno imunost pred novim koronavirusom mora biti imunih od 60 do 70 odstotkov ljudi.a