Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji brez volilnega molka, bitka do zadnjega

Deli na:
V Nemčiji brez volilnega molka, bitka do zadnjega

Foto: Reuters

V Nemčiji, kjer v nedeljo volijo nov bundestag, se danes odvija finale volilne bitke. Kandidati na stojnicah tik pred zdajci prepričujejo neodločene volivce - teh je kar okoli tretjina -, v javnost prihajajo najnovejše ankete, zvečer bodo sledila še zaključna televizijska soočenja. V Nemčiji volilnega molka ne poznajo.

Potem ko so ostale velike stranke - za glasove se jih bo v nedeljo po vsej državi potegovalo okoli 40, a realne možnosti za preboj v bundestag jih ima le sedem - s tem opravile že v minulih dneh, je vladajoča CDU šele danes na berlinskem Tempodromu pripravila velik zaključek svoje volilne kampanje.

Tja je prišla tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Osebno prosim ljudi v Nemčiji, da mi namenijo močan mandat, tako da bom lahko še naslednja štiri leta služila Nemčiji," je ob tem sporočila kanclerka.

Tudi če njenega imena ni na glasovnici, lahko državljani s svojim drugim glasom volijo za to, "da smem ostati njihova kanclerka zvezne republike Nemčije", je poudarila. Da v volilni bitki nihče ne teče sam, ampak da je ta zelo "tesna", je volivce znova opozoril generalni sekretar CDU Hermann Gröhe.

Medtem ko je bil volilni boj v Nemčiji v minulih mesecih po oceni medijev precej dolgočasen - med glavnimi strankami ni bilo prave polarizacije, kampanja se je vrtela okoli "volilnih bombončkov" namesto pomembnih strateških vprašanj, poleg tega pa je bilo dolgo časa videti, kot da je tekma že v naprej odločena in čaka državo ponovitev črno-rumene vlade -, je postal v zadnjih dneh nepričakovano napet.

Vse verjetneje se namreč zdi, da bo morala Merklova po volitvah vendarle oblikovati novo koalicijo - kot najverjetnejša se omenja ponovna velika koalicija -, ali pa da bo morala oblast morda celo prepustiti rdeče-zeleno-rdeči navezi SPD, Zelenih in Levice. Načrte črno-rumenim bi lahko pokvarilo predvsem dvoje, da FDP v nedeljo izpade iz bundestaga in/ali da se vanj prebije evroskeptična Alternativa za Nemčijo (AfD).

Da je razmerje moči med glavnima taboroma zelo izenačeno in da teče bitka za vsak glas, priznavajo tudi kandidati, ki so danes na berlinskih ulicah še zadnjič prepričevali volivce.



"Borili smo se za vsak glas in to delamo še danes. Zato smo tukaj, ravnokar prihaja še (berlinski župan iz vrst SPD Klaus) Wowereit, da skupaj še enkrat zbirava glasove za SPD. Borimo se do zadnje minute," je za STA povedala poslanka in kandidatka SPD Eva Högl, ki je skupaj z županom mimoidočim v enem od berlinskih nakupovalnih središč delila rdeče vrtnice.

"Borimo se do zadnje minute, ker je izid volitev še vedno odprt. Tudi če se Merklova počuti zelo gotovo, poteka dejansko tesen boj med obema taboroma. Borimo se, da bo na koncu mogoča rdeče-zelena koalicija," je za STA povedal Özcan Mutlu, eden od kandidatov Zelenih v Berlinu in član berlinskega parlamenta, ki prav tako danes še vztraja na ulici.

"Borim se za vsak glas za CDU, tako da bo Angela Merkel ostala kanclerka. Če bo šlo vse zelo dobro, bomo zmagali tudi v našem volilnem okraju (Berlin-Mitte) in zato danes še stojimo tu in se v zadnjih metrih potegujemo za glasove," pa je svoje današnje aktivnosti za STA pojasnil berlinski kandidat CDU Philipp Lengsfeld in ob tem delil vrtnice v oranžni barvi, barvi CDU.

Berlinčani sicer za stojnice in z reklamnim materialom oborožene strankarske aktiviste niso kazali veliko zanimanja. A vendarle se velja potruditi - neodločena je bila namreč v zadnjih dneh še kar tretjina nemškega volilnega telesa, pomembna pa je tudi mobilizacija tistih približno 30 odstotkov, ki naj bi v nedeljo po napovedih sploh ne odšli na volišča.

Merklova je medtem iz Berlina popoldne odpotovala še na svoj zadnji predvolilni nastop v Stralsund, medtem ko kanclerski kandidat SPD Peer Steinbrück nagovarja volivce v Frankfurtu. Na nemških televizijah si bo medtem drevi mogoče ogledati zadnja predvolilna soočenja, najbolj gledano bo verjetno tisto na televiziji ProSieben pod taktirko Stefana Raaba.

Letos prvič so se vse do konca tudi objavljale javnomnenjske raziskave, zadnjo je v petek zvečer objavil Bild am Sonntag. Kaj posebej novega v zadnjih urah niso napovedale - predvsem tesno bitko in morebiten preboj AfD. A kljub temu se je v Nemčiji vnela razprava, ali je to prav oziroma v kakšni meri lahko ankete soustvarjajo in ne le napovedujejo nedeljski izid.