evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji aretirali sirskega džihadista, osumljenega ugrabitve sodelavca ZN

Deli na:
V Nemčiji aretirali sirskega džihadista, osumljenega ugrabitve sodelavca ZN

Foto: Getty Images

V Stutgarttu na jugozahodu Nemčije so zaradi vojnega zločina aretirali 24-letnega sirskega džihadista Sulimana A.-S., ki je osumljen sodelovanja pri ugrabitvi sodelavca Združenih narodov v Damasku leta 2013, je danes sporočil nemški zvezni tožilec.

Rezultati preiskave so po besedah tožilca pokazali, da je bil osumljenec pripadnik oborožene skupine, povezane s fronto al Nusra, in je med majem in junijem 2013 sodeloval pri "nadzoru" sodelavca ZN na Golanski planoti, ki so ga ugrabili aprila 2013. Oktobra istega leta je žrtvi uspelo pobegniti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ugrabitelji so žrtvam večkrat zagrozili s smrtjo in neuspešno zahtevali odškodnino," so še pojasnili na zveznem tožilstvu.

Kdaj in kako je osumljenec prišel v Nemčijo, tožilstvo v sporočilu ni navedlo, zaradi česar oblasti sklepajo, da bi lahko vojni zločinci in nekdanji pripadniki džihadističnih skupin v Evropo prišli pomešani med begunci.

Sodelavci ZN na Golanski planoti, ki so tam od leta 1974, so bili v preteklosti večkrat žrtve ugrabitev. Tako so na primer leta 2014 ugrabili 45 državljanov Fidžija, ki so jih kasneje osvobodili. Leta 2013 je bilo v tamkajšnji misiji ZN okoli 1000 vojakov in civilnih uslužbencev iz Avstrije, Filipinov, Maroka in Moldavije.