vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Svet

V Nemčiji aretirali nekdanjega paznika v Auschwitzu

Deli na:
V Nemčiji aretirali nekdanjega paznika v Auschwitzu

Foto: Reuters

V Nemčiji so včeraj aretirali 93-letnika, ki naj bi bil nekdanji paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz. Očitajo mu sodelovanje pri množičnih umorih taboriščnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilci v nemški zvezni državi Baden-Württemberg trdijo, da je moški v Auschwitzu delal od jeseni 1941 do njegovega zaprtja leta 1945. Imena aretiranega niso izdali, mediji pa poročajo, da gre za Hansa Lipschisa, katerega ime je četrto na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev Centra Simona Wiesenthala.

Moški, ki so ga aretirali na njegovem domu, je bil priveden pred sodnika in je v priporu, je v uradni izjavi navedlo tožilstvo v Stuttgartu. Obtožnico proti njemu še pripravljajo.

Lipschis naj bi živel v mestu Aalen, oblastem pa je menda zagotavljal, da je v zloglasnem Auschwitzu delal kot kuhar, ne pa kot paznik. Tožilci zdaj trdijo, da dokazi kažejo na širše pristojnosti osumljenca v taborišču na ozemlju okupirane Poljske. "Poskušali bomo konkretno ugotoviti, kaj in kdaj je delal v Auschwitzu," navaja izjava.Lipschis je bil rojen v Litvi, a so mu nacisti odobrili status "etničnega Nemca". Leta 1956 se je preselil v ZDA, od koder pa so ga leta 1983 deportirali nazaj v rodno Nemčijo.

V Nemčiji prelomnico v preganjanju nacističnih zločincev predstavlja leta 2011 izrečena obsodba v primeru nacističnega paznika Johna Demjanjuka. Ta je bil obsojen na pet let zapora zaradi sodelovanja pri umoru najmanj 28.060 Judov v nacističnem taborišču Sobibor v okupirani Poljski, kjer je delal nekaj mesecev leta 1943. Nekdanji paznik pravnomočnosti sodbe ni dočakal, saj je umrl marca lani v starosti 91 let.

Je pa sodba pomenila pomemben mejnik. Sodišče je namreč v tem primeru prvič razsodilo, da krivde za poboje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih ne nosijo le tisti, ki so neposredno odločali.

Loading...