Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji aretirali nekdanjega paznika v Auschwitzu

Deli na:
V Nemčiji aretirali nekdanjega paznika v Auschwitzu

Foto: Reuters

V Nemčiji so včeraj aretirali 93-letnika, ki naj bi bil nekdanji paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz. Očitajo mu sodelovanje pri množičnih umorih taboriščnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilci v nemški zvezni državi Baden-Württemberg trdijo, da je moški v Auschwitzu delal od jeseni 1941 do njegovega zaprtja leta 1945. Imena aretiranega niso izdali, mediji pa poročajo, da gre za Hansa Lipschisa, katerega ime je četrto na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev Centra Simona Wiesenthala.

Moški, ki so ga aretirali na njegovem domu, je bil priveden pred sodnika in je v priporu, je v uradni izjavi navedlo tožilstvo v Stuttgartu. Obtožnico proti njemu še pripravljajo.

Lipschis naj bi živel v mestu Aalen, oblastem pa je menda zagotavljal, da je v zloglasnem Auschwitzu delal kot kuhar, ne pa kot paznik. Tožilci zdaj trdijo, da dokazi kažejo na širše pristojnosti osumljenca v taborišču na ozemlju okupirane Poljske. "Poskušali bomo konkretno ugotoviti, kaj in kdaj je delal v Auschwitzu," navaja izjava.



Lipschis je bil rojen v Litvi, a so mu nacisti odobrili status "etničnega Nemca". Leta 1956 se je preselil v ZDA, od koder pa so ga leta 1983 deportirali nazaj v rodno Nemčijo.

V Nemčiji prelomnico v preganjanju nacističnih zločincev predstavlja leta 2011 izrečena obsodba v primeru nacističnega paznika Johna Demjanjuka. Ta je bil obsojen na pet let zapora zaradi sodelovanja pri umoru najmanj 28.060 Judov v nacističnem taborišču Sobibor v okupirani Poljski, kjer je delal nekaj mesecev leta 1943. Nekdanji paznik pravnomočnosti sodbe ni dočakal, saj je umrl marca lani v starosti 91 let.

Je pa sodba pomenila pomemben mejnik. Sodišče je namreč v tem primeru prvič razsodilo, da krivde za poboje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih ne nosijo le tisti, ki so neposredno odločali.