Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V nekdanji Jugoslaviji ni samo prepeval »Druže Tito, mi ti se kunemo«, tudi Zdravko Čolić naj bi sodeloval z Udbo

Deli na:
V nekdanji Jugoslaviji ni samo prepeval »Druže Tito, mi ti se kunemo«, tudi Zdravko Čolić naj bi sodeloval z Udbo

Zdravko Čolić - Foto: Bobo

Srbski in hrvaški mediji so že pred leti poročali, da je Udba nadzirala jugoslovanske pop glasbenike in da je bil med njihovimi sodelavci tudi Zdravko Čolić.

Nekoč je po nekdanji Jugoslaviji prepeval »Druže Tito, mi ti se kunemo«, ta četrtek pa bo srbski pevec Zdravko Čolić nastopil v ljubljanskih Stožicah. Da je imel rad Tita in da je nazadnje to pesem zapel županu Kumanova v Makedoniji, je priznal tudi novinarki Vesni Milek v intervjuju za Sobotno prilogo Dela.

Na njeno vprašanje, zakaj med vojno skupaj z drugimi srbskimi glasbeniki ni podprl svojih nekdanjih someščanov Sarajeva, je Čolić odgovoril, da ne nastopa na demonstracijah, ker je odraščal v družini, v kateri je bil oče policist, in da so ga vzgajali tako, da je oblast treba spoštovati.

Žal ga novinarka ni vprašala, ali držijo navedbe nekaterih srbskih in hrvaških medijev, da je v sedemdesetih in osemdesetih letih sodeloval z Udbo. Med drugim mu je sodelovanje z SDV očital črnogorski glasbenik Vlado Georgijev, nekdanji visoki udbovec Živan Velisavljević pa je celo javno opisal, kako so slavnega glasbenika rekrutirali v SDV.

Sprva menda Čolić ni hotel sodelovati, potem pa so ga ujeli med preprodajanjem deviz na Ohridu. V zaporu naj bi ga obiskal Velisavljević in ga v 15 minutah prepričal za sodelovanje. Udba naj bi Čoliću pomagala tudi pri pripravi albuma in v Beograd z vojaškim letali pripeljala ključne ustvarjalce pop glasbe, da bi mu pripravili vsak po eno pesem: »To so bili Arsen Dedić, Đorđe Novaković, Kornelije Kovač, Bojan Adamič, Žika in Radovane iz Zane, Momčilo Bajagić, mali Zlaja Arslangič iz Crvene jabuke, Iztok Turk, Jasenko Houra, Jura Stublić, Vlada Divljan, Zoran Lesendrić in mnogi drugi.«

Ker SDV njihovega dela ni mogla nadzirati, naj bi se na koncu odločili, da ves album pripravi kar Goran Bregović. Udba je nadzirala jugoslovanske pop glasbenike, da ne bi prišli pod zahodni vpliv. Operacijo Miljacka naj bi vodil Velisavljević, pobudnik zanjo pa naj bi bil Stane Dolanc, ki je veljal za desno roko jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza - Tita.