cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V napadu na hotel v Tuniziji skoraj 40 žrtev

Deli na:
V napadu na hotel v Tuniziji skoraj 40 žrtev

Foto: Reuters (slika je simbolična)

V današnjem napadu na luksuzen hotel Imperial Marhaba v tunizijskem letoviškem mestu Sousse je bilo po najnovejših podatkih oblasti ubitih najmanj 37 ljudi, 36 je ranjenih, od tega jih je nekaj v kritičnem stanju. Med smrtnimi žrtvami so tudi tuji turisti, doslej je uradno potrjena Irka.

Po navedbah ministrstva za zdravje so med ranjenimi turisti iz Nemčije, Velike Britanije, Belgije in Norveške. Niso pa mogli potrditi narodnosti mrtvih, saj strokovnjaki še izvajajo identifikacijo.

Irski zunanji minister Charles Flanagan pa je potrdil, da je med smrtnimi žrtvami Irka. Dodal je, da še preverjajo, ali so med mrtvimi in ranjenimi še kakšni državljani Irske.

Iz uprave hotelske verige RIU, v lasti katere je hotel Imperial Marhaba s petimi zvezdicami, so sporočili, da večina od 565 gostov hotela prihaja iz Velike Britanije in srednje Evrope. Narodnosti žrtev niso mogli potrditi, so pa poudarili, da je za goste poskrbljeno in da oblasti nadaljujejo preiskavo.

RIU ima 105 hotelov v 19 državah, od tega deset v Tuniziji.

Notranje ministrstvo je napad na hotel Imperial Marhaba označilo za terorističnega in sporočilo, da so ubili napadalca. Niso izključili možnosti, da bi lahko šlo za več napadalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovani varnostni vir je dejal, da sta napad izvedla dva terorista, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik ministrstva Mohamed Ali Aroui je dejal, da je terorist v hotel prišel od zadaj in da je streljal na domače in tuje goste ter da so varnostne sile takoj posredovale, poroča tunizijska tiskovna agencija TAP. Napadalec je bil ubit v obstreljevanju, je dejal. Kot navajajo tunizijski mediji, je do napada prišlo na plaži pred hotelom. Šlo naj bi za najhujši napad v državi v več kot desetletju.

Priče so navedle, da so po streljanju turisti množično bežali s plaže. Slišati naj bi bilo več kot 20 do 30 strelov, preden so začeli bežati, enega od britanskih turistov navaja AFP. Potem so iz bližnjega letovišča slišali nekakšno eksplozijo, je še povedal Gary Pine za britansko Sky News. Dodal je, da je bilo na plaži več sto ljudi iz več hotelov. Sprva pa so mislili, da gre za petarde.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a so islamski skrajneži turistične kraje v državi napadali že prej zaradi njihovega zahodnega življenjskega stila in tolerance do alkohola, navaja agencija Reuters.

V Soussu, letoviškem mestu ob Sredozemlju, ki je zelo priljubljeno med evropskimi turisti, se je pred luksuznim hotelom Riadh Palm oktobra 2013 razstrelil samomorilski napadalec, potem ko je večkrat neuspešno skušal vdreti v hotel.

Gre za drugi večji letošnji napad v državi, eni najbolj sekularnih v arabskem svetu, tokrat med muslimanskim svetim mesecem ramazanom. V Tuniziji veljajo okrepljeni varnostni ukrepi od marca, ko so skrajneži Islamske države ubili 21 turistov in policista v muzeju Bardo v tunizijski prestolnici.

Radikalne islamistične skupine so v porastu v državi, odkar je bil januarja 2011 v revoluciji strmoglavljen diktator Zine El Abidine Ben Ali, prvi voditelj med t. i. arabsko pomladjo.

Leta 2002 je bilo na otoku Djerba v eksploziji tovornjaka, polnega z eksplozivom, ubitih 14 nemških turistov, trije Tunizijci in dva Francoza. Za napad je odgovornost prevzela Al Kaida.

Napad se je zgodil na dan, ko je prišlo že do dveh napadov islamskih skrajnežev. V Kuvajtu je bilo v napadu na šiitsko mošejo ubitih najmanj 13 ljudi, 25 pa ranjenih. Odgovornost je prevzela Islamska država. V Franciji pa je bil obglavljen moški.