Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Moskvi danes pogreb Nemcova; Kremelj večim tujim politikom ni dovolil udeležbe

Deli na:
V Moskvi danes pogreb Nemcova; Kremelj večim tujim politikom ni dovolil udeležbe

Foto: Reuters

V Centru Saharov v Moskvi se bo danes ob 8. uri po srednjeevropskem času začela žalna slovesnost za ruskim opozicijskim politikom Borisom Nemcovom, ki je bil umorjen v petek v Moskvi. Slovesnost bo trajala do poldneva, sledil pa bo pogreb na enem od moskovskih pokopališč.

55-letnega Nemcova, ostrega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina, so v petek zvečer ubili v središču Moskve, v neposredni bližini Kremlja. Ubit je bil dan pred protivladnim shodom opozicije v Moskvi. Tega so nato odpovedali in pripravili shod v spomin nanj, ki se ga je udeležilo 70.000 ljudi.

Udeležbo na današnjem pogrebu so napovedali tudi predstavniki več držav. Poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega bo predstavljal njegov svetovalec Jan Litynski, poljsko vlado pa namestnik zunanjega ministra Konrad Pawlik. Udeležil se ga bo tudi zunanji minister Litve Linas Linkevicius.

Vstopa v Rusijo pa niso odobrili predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta Bogdanu Borusewiczu, vidnemu disidentu v času komunizma, pa tudi bivši zunanji ministrici Latvije, ki je sedaj evropska poslanka, Sandri Kalniete, ki naj bi se kot predstavnica Latvije udeležila pogreba. Na pogreb oblasti niso dovolile niti vidnemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, ki je v zaporu.

Medtem je morilec Nemcova še vedno na begu. Zahod je umor obsodil in obenem pozval Rusijo k hitri in nepristranski preiskavi. Tako preiskovalci kot Kremelj pa omenjajo možnost, da je šlo za provokacijo.