ralijan2MAX Svet24.si

Nataša Tič Ralijan: Če nimaš notranjega miru, ...

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

frece1 Svet24.si

Veronika se je zbujala v mlaki krvi in blata, pol ...

Konji Svet24.si

FOTO: Shirani in dehidrirani konji le na varnem: ...

božične želje Dobra karma

Popoln postopek aktiviranja želja za leto 2020

lucija Njena.si

Kaj se je po snemanju zgodilo med Lucijo in ...

sara-rutar Njena.si

Sara Rutar šokirala z resnico o sebi

Svet

V makedonsko izsiljevalsko potegnili tudi premierja Zaeva: "ZZ ne bo delal nobenih problemov."

Deli na:
V makedonsko izsiljevalsko potegnili tudi premierja Zaeva: "ZZ ne bo delal nobenih problemov."

Makedonski premier Zoran Zaev. - Foto: Profimedia

Vlada Severne Makedonije je včeraj napovedala vzpostavitev delovne skupine za boj proti korupciji. Ustanovitev skupine so napovedali, potem ko je sredi julija izbruhnila afera izsiljevanja, ki je v minulih dneh dobila nove razsežnosti.

Vlada je včeraj sporočila, da se je odločila oblikovati operativno protikorupcijsko delovno skupino, ki jo bo vodil notranji minister Oliver Spasovski. V njej bodo še pravosodna ministrica Renata Deskoska ter vodje urada za javno varnost, finančne policije, carinske službe in davčnega urada.

Skupina bo "delovala brezkompromisno in usklajeno v boju proti kriminalu in korupciji", je po poročanju portala Balkaninsight sporočila vlada. Na voljo bo državnemu tožilstvu in sodiščem, ki jim bo pomagala pri izpolnjevanju njihovih dolžnosti.

Vlada skupino ustanavlja, potem ko je 15. julija v javnost prišel primer izsiljevanja. Tedaj je tožilstvo za organizirani kriminal in korupcijo začelo preiskavo in priprlo poslovneža Bojana Jovanovskega in njegovega domnevnega sodelavca Zorana Milevskega zaradi suma, da sta izsiljevala bogatega in vplivnega poslovneža Jordana Orceja Kamčeva. Ta je osumljen v primeru Imperij, ki ga vodi posebno državno tožilstvo, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 za preiskavo kriminala na visoki ravni, povezanega z bivšo vlado sedaj opozicijske VMRO-DPMNE.


Jovanovski in Milevski sta osumljena, da sta od Kamčeva vzela denar v zameno za obljubo, da mu bosta prek svojega domnevnega vpliva na posebno državno tožilstvo pomagala, da se izogne zaporni kazni ali pa vsaj da bo obsojen na nižjo kazen. Sodišče v Skopju je včeraj domnevnima izsiljevalcema podaljšalo pripor za 30 dni.

Afera je dobila novo dimenzijo minuli četrtek, ko je italijanski časnik La Verita začel objavljati video in tonske posnetke izsiljevalcev in poslovneža. Na njih je mogoče slišati tudi glas vodje posebnega državnega tožilstva Katice Janeve, ko po telefonu reče Kamčevu, naj ne skrbi in da bo vse v redu. V posnetku, objavljenem v nedeljo, se prvič pojavi tudi makedonski premier Zoran Zaev in sicer samo s kraticami ZZ, ko reče Jovanovski Kamčevu, da "ZZ ne bo delal nobenih problemov".

Janeva je potrdila, da je njen glas na posnetku, a vztrajala, da se je s Kamčevom pogajala, da bi bil priča v nekem drugem primeru. Zaev je odločno zanikal kakršnokoli vpletenost v primer.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je v ponedeljek preiskovalce pozval, naj se predčasno vrnejo s počitnic in nadaljujejo preiskavo primera izsiljevanja. Poudaril je, da si država ne more privoščiti, da bi v članicah EU vzbudila dvom v sposobnost, da se sooči s to afero.

loading...
Loading...