horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za petek, 20. septembra

jerica zupan1 Svet24.si

FOTO in VIDEO: Po zraku so leteli tangice in ...

uvodna nakupovanje Svet24.si

Nakup jesenske garderobe naj bo po nasvetu ...

urgenca, rakičan, bolnica, murska-sobota, sb murska sobota, urgentni center Svet24.si

Oboroženi s palicami za golf in kiji so vdrli v ...

cb9662cf647e0f6db389c31dbdb12dc7 Odkrito.si

»Ni pomembno, koliko časa živite, bolj pomembno...

ljubezen na deželi nikolina Njena.si

Stara znanca: Nikolina in Josip se poznata že pet...

Ranko Babić in Nataša Njena.si

Ranko Babić zaradi lulčka ostal brez besed

Svet

V makedonsko izsiljevalsko potegnili tudi premierja Zaeva: "ZZ ne bo delal nobenih problemov."

Deli na:
V makedonsko izsiljevalsko potegnili tudi premierja Zaeva: "ZZ ne bo delal nobenih problemov."

Foto: Profimedia - Makedonski premier Zoran Zaev.

Vlada Severne Makedonije je včeraj napovedala vzpostavitev delovne skupine za boj proti korupciji. Ustanovitev skupine so napovedali, potem ko je sredi julija izbruhnila afera izsiljevanja, ki je v minulih dneh dobila nove razsežnosti.

Vlada je včeraj sporočila, da se je odločila oblikovati operativno protikorupcijsko delovno skupino, ki jo bo vodil notranji minister Oliver Spasovski. V njej bodo še pravosodna ministrica Renata Deskoska ter vodje urada za javno varnost, finančne policije, carinske službe in davčnega urada.

Skupina bo "delovala brezkompromisno in usklajeno v boju proti kriminalu in korupciji", je po poročanju portala Balkaninsight sporočila vlada. Na voljo bo državnemu tožilstvu in sodiščem, ki jim bo pomagala pri izpolnjevanju njihovih dolžnosti.

Vlada skupino ustanavlja, potem ko je 15. julija v javnost prišel primer izsiljevanja. Tedaj je tožilstvo za organizirani kriminal in korupcijo začelo preiskavo in priprlo poslovneža Bojana Jovanovskega in njegovega domnevnega sodelavca Zorana Milevskega zaradi suma, da sta izsiljevala bogatega in vplivnega poslovneža Jordana Orceja Kamčeva. Ta je osumljen v primeru Imperij, ki ga vodi posebno državno tožilstvo, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 za preiskavo kriminala na visoki ravni, povezanega z bivšo vlado sedaj opozicijske VMRO-DPMNE.


Jovanovski in Milevski sta osumljena, da sta od Kamčeva vzela denar v zameno za obljubo, da mu bosta prek svojega domnevnega vpliva na posebno državno tožilstvo pomagala, da se izogne zaporni kazni ali pa vsaj da bo obsojen na nižjo kazen. Sodišče v Skopju je včeraj domnevnima izsiljevalcema podaljšalo pripor za 30 dni.

Afera je dobila novo dimenzijo minuli četrtek, ko je italijanski časnik La Verita začel objavljati video in tonske posnetke izsiljevalcev in poslovneža. Na njih je mogoče slišati tudi glas vodje posebnega državnega tožilstva Katice Janeve, ko po telefonu reče Kamčevu, naj ne skrbi in da bo vse v redu. V posnetku, objavljenem v nedeljo, se prvič pojavi tudi makedonski premier Zoran Zaev in sicer samo s kraticami ZZ, ko reče Jovanovski Kamčevu, da "ZZ ne bo delal nobenih problemov".

Janeva je potrdila, da je njen glas na posnetku, a vztrajala, da se je s Kamčevom pogajala, da bi bil priča v nekem drugem primeru. Zaev je odločno zanikal kakršnokoli vpletenost v primer.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je v ponedeljek preiskovalce pozval, naj se predčasno vrnejo s počitnic in nadaljujejo preiskavo primera izsiljevanja. Poudaril je, da si država ne more privoščiti, da bi v članicah EU vzbudila dvom v sposobnost, da se sooči s to afero.

loading...
Loading...