Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Lukašenkovi avtoritarni Belorusiji danes volijo nov parlament

Deli na:
V Lukašenkovi avtoritarni Belorusiji danes volijo nov parlament

Foto: Reuters

V Belorusiji, na čelu katere je že 25 let Aleksander Lukašenko, bodo danes volili nov parlament. Opazovalci opozarjajo, da se teh volitev ne more primerjati s svobodnimi demokratičnimi volitvami, ampak jih je treba opazovati v kontekstu političnega sistema v državi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Volitve v nekdanji sovjetski republiki niso niti svobodne niti pravične, je za APA ocenil politični analitik Artjom Schrajbman. Opozicija praktično nima niti možnosti, da bi opozorila nase, je dodal.

Ena od glavnih težav opozicije je, da je ta precej razdeljena in tako demokratično gibanje nima niti enega skupnega kandidata, je opozorila beloruska aktivistka Elena Kuršeuskaja, ki živi v Budimpešti. Po njeni oceni imajo večjo težo pri oblikovanju mnenja državljanov blogerji in vidnejše osebnosti civilnih gibanj, ki delujejo predvsem preko spleta in iz tujine.

Na spletu so se že pred dnevi pojavljala poročila o uporabi nasilja na predčasnih volitvah, katerih so se udeležili predvsem študentje, javni uslužbenci, policisti in vojaki. Na volitvah transparentnost ni zagotovljena in tako se je na preteklih volitvah že zgodilo, da so lahko osebe zaradi pomanjkljive identifikacije lahko večkrat oddale svoj glas.



Na zadnjih volitvah septembra 2016 je prozahodni opoziciji uspelo osvojiti dva od 110 sedežev, vsi ostali mandati so šli v roke vladajočega tabora. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so kljub prvemu manjšemu uspehu opozicije v 12 letih kritizirali pomanjkljivo demokratičnost, okoli 200 ljudi pa se je takrat zbralo na protestu v prestolnici Minsk.

Tudi danes se bodo za položaje v parlamentu potegovali člani opozicije, ki pa naj bi jih domnevno po besedah opazovalcev izbral kar Lukašenko. Med kandidati opozicije so predvsem neznani obrazi, na televiziji v času pred volitvami o njih niso poročali. Osrednje predvolilne teme so bile sicer gospodarske razmere, pokojnine in politika glede drog.

V Belorusiji sicer po oceni opazovalcev državljani niso pretirano politično aktivni, nekateri niti ne vedo, da danes potekajo volitve. Strokovnjaki govorijo o apolitični družbi v državi. Pomembnejše so predsedniške volitve, čeprav državljani nimajo veliko upanja v to, da bodo prinesle spremembe. Prihodnje predsedniške volitve so sicer že napovedane za 30. avgust prihodnje leto, na 66. rojstni dan Lukašenka.