lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Svet

V katastrofalnih požarih na Portugalskem umrlo na desetine ljudi

Deli na:
V katastrofalnih požarih na Portugalskem umrlo na desetine ljudi

Foto: Reuters - Portugalska požar

Število smrtnih žrtev obsežnih požarov na Portugalskem v zadnjih 24 urah je naraslo na najmanj 36, je sporočila portugalska civilna zaščita.

Med mrtvimi je tudi enomesečni dojenček. Ranjenih je najmanj 63 ljudi, od tega 16 huje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj se reševalne službe še niso uspele prebiti do vseh prizadetih območij. Trenutno pogrešajo sedem oseb. Na Portugalskem se je zvečer okrog 3600 gasilcev še vedno borilo z okrog 30 večjimi požari.

Oblasti so včeraj pozvale ljudi, naj tudi sami ukrepajo, saj gasilci ne morejo povsod nuditi pomoči. Zaradi požarov je zaprtih več cest. V mestu Mira v okrožju Coimbra so gasilci s pomočjo 40 prostovoljcev preprečili hujše posledice in zaustavili požar.

Na Portugalskem je v nedeljo divjalo 440 gozdnih požarov, ki so posledica neobičajno visokih temperatur in hude suše. Najhuje je v okrožjih Coimbra in Castelo Branco v osrednjem delu države ter Viseu na severu Portugalske. Zaradi ognja pa so bile zaprte tri avtoceste, tudi glavna povezava med Lizbono in Portom.

Portugalski premier Antonio Costa je razglasil požare za naravno katastrofo.

V sosednji Španiji je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti podtaknjenih najmanj 17 požarov, ki so v nedeljo zahtevali tri smrtne žrtve. Španski mediji ob navajanju lokalnih oblasti sicer pišejo o štirih smrtnih žrtvah.

Španski premier Mariano Rajoy je včeraj po udeležbi na minuti molka za žrtve v galicijskem mestu Pazos de Borben za večino požarov obtožil požigalce.

Predsednik galicijske regionalne vlade Alberto Nunez Feijoo pa je dejal, da so požare podtaknili "teroristični požigalci". Španski notranji minister Juan Ignacio Zoido je medtem tvitnil, da so v povezavi s požari že identificirali več oseb.

Na Portugalskem je letošnja sezona požarov ena najhujših. Za najhujšega v zgodovini države velja junijski požar na goratem in gozdnatem območju v bližini mesta Pedrogao Grande, v katerem je umrlo 64 ljudi.