Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Odkrito.si

Andrea Massi je varuška, mala Anouk prava ...

luna-dekle Svet24.si

Tedenski horoskop: Luna nam bo v odnose prinesla ...

sanje Petisvet.si

Tako se bolezen najavi v sanjah!

FOTO1 otroški dodatek Svet24.si

Otroški dodatek, CSD in ministrstvo: kdo skriva, ...

šaban šaulić Svet24.si

VIDEO: Tečejo solze: oglasila se je družina ...

Liam, Miley Cyrsu Najstnica.si

Miley Cyrus delila še več fotografij s poroke

5. Ula Ložar – Fridays - foto Adrijan Pregelj Njena.si

Tekmovalka EME že izdala videospot

Svet

V Južnem Sudanu se bori 19.000 otroških vojakov

Deli na:
V Južnem Sudanu se bori 19.000 otroških vojakov

Foto: Reuters - Fotografija je simbolična.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes ob mednarodnem dnevu boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine opozoril, da je na desettisoče dečkov in deklic prisiljenih sodelovati z oboroženimi skupinami v kriznih žariščih po vsem svetu. Ob tem je obsodil vključevanje otrok v oborožene spopade in pozval k prenehanju kršenja otrokovih pravic.

Kot so navedli v Unicefu, je bilo od decembra 2013 samo v Južnem Sudanu v oborožene skupine rekrutiranih več kot 19.000 otrok. S podporo Unicefa je bilo danes v tej državi iz oboroženih vrst izpuščenih 119 otrok, med njimi 48 deklic. Najmlajši je imel komaj deset let.

Otroci imajo v oboroženih skupinah različne vloge, med drugim so vojaki, kuharji, nosači, kurirji in vohuni, so pa tudi žrtve spolnih zlorab. Med njimi so tudi deklice. Dokler se bodo odvijala tovrstna grozodejstva, si mora mednarodna skupnost prizadevati za prenehanje zlorab otrok v vojaške namene, so opozorili v Unicefu.


Nekatere otroke ugrabijo ali jih prisilno rekrutirajo, drugi so v sodelovanje v oboroženih skupinah primorani zaradi revščine, možnih posledic politične ali družbene izključenosti ali želje po maščevanju zločinov, ki so bili storjeni nad njihovimi družinami. V vsakem primeru je vključenost otrok v oborožene skupine in njihovo rekrutiranje v vojaške namene huda kršitev otrokovih pravic, so poudarili v Unicefu.

Sklad ZN za otroke si v sodelovanju s partnerskimi organizacijami prizadeva za izpustitev vseh otrok vojakov iz oboroženih vrst in jim pomaga pri njihovi ponovni vključitvi v družbo. Otrokom pomaga pri združitvi z družino, nudi jim zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč ter spodbuja njihovo šolanje. Išče tudi priložnosti in sredstva za zaščito otrok pred vključevanjem v oborožene sile.

Kot so še dodali v sporočilu za javnost, je Unicef s podporo darovalcev od začetka vojne leta 2013 v Južnem Sudanu dosegel izpustitev več kot 3000 otrok iz oboroženih skupin in jim pomagal pri reintegraciji v domače okolje.

Loading...