mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Jeruzalemu začetek molitev na veliki petek

Deli na:

V baziliki Božjega groba v Jeruzalemu so kristjani danes začeli verske slovesnosti na veliki petek. Latinski patriarh Fuad Tval se je najprej sestal z več sto verniki, nato pa so se vrata bazilike ponovno zaprla. Na Filipinih so veliki petek obeležili s prostovoljnim križanjem na lesenih križih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bazilika Božjega groba v skladu s prepričanjem stoji na mestu, kjer so križali in pokopali Jezusa Kristusa.

Na Vii Dolorosa v središču Jeruzalema je potekala še tradicionalna procesija križeve poti s 14 postajami, ki označujejo mesta, na katerih je Jezus omagal med nošenjem težkega lesenega križa. Na stotine ljudi se je udeležilo križeve poti, nekateri so del poti nosili velike lesene križe, nekateri pa manjše kopije.

Tradicionalna procesija se konča pri cerkvi Svete grobnice, ki stoji na kraju, kjer naj bi Jezusa Kristusa pribili na križ, prav tako pa označuje mesto, kjer naj bi bil tudi pokopan.

Izraelska policija je na današnji dan okrepila prisotnost v mestu, po vsej državi pa so okrepili varnostne ukrepe. Posebno pozornost so namenili javnim mestom, sicer pa so ob tem sporočili, da je povečana stopnja varnostni enaka kot v minulih letih.

Izraelska vojska je do sobote zvečer tudi zaprla vse nadzorne točke z Zahodnim bregom. Pripadnikom majhne, 500 članske krščanske skupnosti z območja Gaze, pa je Izrael dovolil vstop v državo ali na Zahodni breg, prav tako so vstop v Izrael dovolili 20.000 kristjanom z Zahodnega brega.



Kristjani se na veliki petek spominjajo Jezusove smrti na križu. Zato so na Filipinih priredili tradicionalno križanje, pri katerem se je več kot 20 gorečih vernikov dalo prostovoljno pribiti na križ, da bi uprizorili trpljenje in smrt Jezusa Kristusa. Poleg tega si je na stotine spokornikov pri današnjih procesijah v severnih provincah Filipinov do krvi prebičalo hrbte z bambusovimi palicami ali vrvmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med križanimi je bil tudi 52-letni pleskar Ruben Enaje, ki se je že večkrat dal pribiti na križ. Križanj se je začel udeleževati kot način zahvale Bogu, da je preživel nesrečo na delu. "Križanje je moja duhovna zaobljuba in zahvala Bogu, da me je pustil pri življenji," je dejal Enaje pred procesijo, v kateri so mu v dlani zabili 10-centimetrske jeklene žeblje. Enaje je dodal, da se med križanjem počuti bližje Bogu in da zato ne obstaja nadomestila.

Nekaterim izmed križanih vernikov, ki niso uporabili sredstev proti bolečinam, so na križ pribili tudi noge. Enega moškega so morali prepeljati v bolnišnico, saj je utrpel veliko izgubo krvi.

Katoliška cerkev teh krvavih ritualov ne odobrava in vernike poziva, naj se raje udeležijo cerkvenih maš in drugih uradnih procesij njihovih župnij.

Velika noč je na Filipinih, kjer je približno 80 odstotkov prebivalstva katoliške veroizpovedi, pomemben verski dogodek.