Revija Reporter
Svet

V Indoneziji protesti zaradi načrtovane prepovedi spolnih odnosov pred poroko

STA

25. sep. 2019 6:00

Deli na:

Indonezijski poslanci so včeraj začeli razpravo o obširni prenovi kazenskega zakonika, s katero bi med drugim kriminalizirali spolne odnose pred poroko in omejili prodajo kontracepcijskih sredstev. Po vsej državi zato že od ponedeljka potekajo protesti, v Džakarti je policija včeraj proti protestnikom ukrepala z solzivcem in vodnimi topovi.

Prenova zakonika v tej večinsko muslimanski državi, četrti največji po številu prebivalcev na svetu, predvideva tudi krčenje pristojnosti protikorupcijske agencije, zaostritev zakonodaje o bogoskrunstvu, prav tako bi po novem kazensko preganjali žalitve predsednika države.



Po prvotnih načrtih naj bi poslanci o vsem skupaj glasovali že včeraj, a je predsednik Joko Widodo spričo velikega nasprotovanja javnosti predlagal, da se glasovanje preložil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


V Džakarti in drugih večjih indonezijskih mestih zaradi načrtovanih sprememb zakonika že od ponedeljka potekajo množični protesti. Pred poslopjem parlamenta v prestolnici se je včeraj zbralo več tisoč ljudi, policija pa jih je skušala pregnati z vodnimi topovi in solzivcem.

Načrtovane zakonodajne spremembe bi lahko prizadele več milijonov Indonezijcev. Homoseksualni in neporočeni heteroseksualni pari bi se zaradi njih lahko znašli za zapahi.

Prenova kazenskega zakonika, katerega nastanek sega še v čas nizozemske kolonialne vladavine, je v Indoneziji že desetletja predmet razprav. Prenoviti so ga nameravali že lani, a so tedaj načrti padli v vodo. Letošnjim svežim prizadevanjem za prenovo so botrovale predvsem konservativne islamistične skupine. Kritiki pa pravijo, da gre za drakonske ukrepe, s katerimi bi država vdirala v spalnice državljanov.

Widodovemu pozivu za preložitev glasovanja bi lahko botrovalo tudi novo obvestilo avstralskega veleposlaništva v Džakarti potnikom, da bi se lahko neporočeni turisti znašli v navzkrižju z zakonodajo. Turizem je za Indonezijo z 261 milijoni prebivalcev pomembna gospodarska panoga. Otok Bali in druge destinacije te države v jugovzhodni Aziji vsako leto obišče več milijonov turistov.