mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Hongkongu protesti ob 15-letnici vrnitve Kitajski

Deli na:
V Hongkongu protesti ob 15-letnici vrnitve Kitajski

Foto: Reuters

Številni prebivalci Hongkonga ta konec tedna, ko obeležujejo 15. obletnico ponovne priključitve Kitajski, ne vidijo razloga za praznovanje. Nezadovoljni so zaradi korupcijskih škandalov in nespoštovanja človekovih pravic ter vse večjega prepada med bogatimi in revnimi. Nasprotujejo tudi novemu izvršnemu vodji Hongkonga.

Marčevska izvolitev poslovneža Leung Chun-yinga je bila najbolj razdiralna, odkar je Hongkong leta 1997 postal posebno upravno območje Kitajske. Kitajskega predsednika Hu Jintaa, ki bo Leunga danes slovesno umestil na položaj, tako v petek ob prihodu ni pričakala prijateljska dobrodošlica, so poročale tuje tiskovne agencije.

Za danes so v Hongkongu napovedani večtisočglavi protesti. Protestniki bodo zahtevali več demokracije zase, jezni pa so tudi zaradi številnih korupcijskih afer in zaradi kršitev človekovih pravic ter zatiranja disidentov na celinski Kitajski. Poleg tega ljudi vse bolj motijo številni bogataši, ki iz drugih delov Kitajske derejo v Hongkong.

Hongkong se je 1. julija 1997 po 156 letih britanske nadvlade vrnil pod okrilje Kitajske. Kitajska je tam uveljavila formulo "ena država, dva sistema", tako da je obdržal dobršno mero avtonomije.



Peking je obljubil, da se še 50 let po vrnitvi ne bo vmešaval v politični in ekonomski sistem Hongkonga, tako da so se v Hongkongu obdržali tržni komunizem, svojo valuto in državljanske svoboščine po zgledu Zahoda.

A podobno kot Britanci tudi Kitajska v Hongkongu ni dovolila uvedbe prave demokracije. Voditelja sedemmilijonskega mesta voli 1200-članski volilni odbor, v katerem imajo večino ljudje, zvesti Pekingu. Polovica 60-članskega zakonodajnega sveta je voljena neposredno na volitvah, preostalo polovico pa izvolijo strokovne in interesne skupine.

Peking je sicer obljubil, da bodo leta 2017 izvršnega vodjo in leta 2020 celoten zakonodajni svet volili neposredno.