Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Grčiji zaradi koronavirusa v karanteni begunsko taborišče

Deli na:
V Grčiji zaradi koronavirusa v karanteni begunsko taborišče

Begunsko taborišče Ritsona v Grčiji. - Foto: Profimedia

V Grčiji so zaradi 21 primerov okužbe z novim koronavirusom danes odredili karanteno za begunsko taborišče Ritsona severno od Aten, v katerem je nameščenih 3000 prosilcev za azil. Karantena bo veljala 14 dni, so sporočili z ministrstva za migracije.

V taborišču so potrdili še 20 okužb, potem ko so okužbo v torek ugotovili v bolnišnici v Atenah pri nosečnici iz taborišča, ki je tam rodila.

Testirali so skupno 63 ljudi v taborišču in ugotovili okužbo pri 20 ljudeh, ki pa niso imeli simptomov covida-19. Od osebja ni nihče okužen, so dodali na ministrstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse dostope do begunskega taborišča Ritsona, ki leži 80 kilometrov severno od Aten, so zaprli. Hrano jim bodo dovažali, poslali bodo tudi dodatno zdravstveno osebje. Testirali bodo vse prosilce za azil, ki so tam nastanjeni, so sporočili z ministrstva za migracije.

Omejena nosečnica je bila prva oseba, pri kateri so v katerem od begunskih taborišč v Grčiji potrdili okužbo z novim koronavirusom. V zadnjih letih so oblasti v taboriščih že izvajale različna cepljenja, a glede koronavirusa jih še niso testirali, poroča AFP.


Nekaj ur pred tem je grški premier Kiriakos Micotakis pohvalil sistem sledenja okužbam v begunskih taboriščih po državi, za katera je sicer znano, da so prenapolnjena. Za CNN je dejal, da lahko sledijo stikom okuženega od začetka izbruha.

Minister za migracije Notis Mitarachi pa je danes EU seznanil, da Grčija od srede znova sprejema prošnje za azil. Sprejem prošenj je zamrznila marca, ko je Turčija spodbujala begunce na svojem ozemlju, naj se odpravijo proti Evropi. Je pa minister opozoril, da so zaradi epidemije migracijski uradi zaprti, tako da jih prosilci vseeno ne bodo mogli vložiti.

V 11-milijonski Grčiji so doslej potrdili 1415 primerov okužb z novim koroanvirusom, 50 bolnikov je umrlo.

V državi je trenutno okoli 100.000 prosilcev za azil, ki so nastanjeni večinoma v begunskih taboriščih, hotelih in stanovanjih, je še danes povedal minister Mitarachi.

Še eno okužbo so sicer danes potrdili pri prosilki za azil, ki živi v stanovanju v mestu Kilkis. Tudi njej so okužbo ugotovili, potem ko je v lokalni bolnišnici rodila, poroča AFP.