Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

Bastian Schweinsteiger Ana Ivanovic Svet24.si

Priljubljena športnika prvič postala starša

tuširanje, prha, umivanje, kopanje Svet24.si

Balzam za lase uporabljate na napačen način!

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

betty white Njena.si

Betty White: Še vedno sem seksi

Zala Đurić Ribič in Tanja Ribič Njena.si

Tanja Ribič odhaja v New York

Svet

V Gorici izpraznili razvpiti Bombijev predor, kjer so bivali migranti

Deli na:
V Gorici izpraznili razvpiti Bombijev predor, kjer so bivali migranti

Foto: Bobo

V Gorici so danes izpraznili in zaprli Bombijev predor v središču mesta, kamor se je v zadnjem obdobju zatekalo vse več migrantov.

Akcija se je začela že zjutraj, ko so na prizorišče prišli pripadniki italijanske policije, karabinjerjev, goriški mestni redarji, občinski delavci ter uslužbenci komunalnega podjetja.

Najprej so tam navzoče migrante, po oceni novinarjev jih je bilo od 50 do 80, pospremili iz predora in jih odpeljali. Točna destinacija ni znana, v prejšnjih dneh pa so pristojni napovedali, da jih bodo prepeljali v druge sprejemne centre za priseljence in prosilce za azil na italijanskem ozemlju.

V nadaljevanju so se lotili razkuževanja in sanacije predora, naposled pa so ga zaprli, tako da so oba vhoda zagradili s kovinsko mrežo. Ob tem sta bila navzoča tudi goriški župan Rodolfo Ziberna in novi goriški prefekt Massimo Marchesiello.

Zaprtje Bombijevega predora bo po napovedih župana Ziberne začasno. V zadevni odredbi piše, da bo ukrep veljal tri mesece. Kot je v prejšnjih dneh poročal Primorski dnevnik, nameravajo predor po sanaciji znova odpreti za pešce in kolesarje, prihodnjo pomlad pa tudi za avtomobilski promet.

Po županovih informacijah naj bi v doglednem času, morda že pred koncem leta, komisijo za preučevanje prošenj za pridobitev statusa azilanta iz Gorice preselili v Trst. V Vidmu pa naj bi začela delovati podružnica omenjene komisije, kot je pred časom ob obisku v Furlaniji-Julijski krajini napovedal tudi italijanski notranji minister Marco Minniti.

Napovedujejo tudi spremembo namembnosti sprejemnega centra za prosilce za azil (Cara) v Gradišču ob Soči. Spremenili naj bi ga v center za repatriacijo (CPR), ki bi sprejel okoli sto ljudi, katerih gibanje pa bi bilo omejeno.

Že ob nedavni napovedi zaprtja predora si je sicer skupina prosilcev za azil - gre za afganistanske in pakistanske državljane - po poročanju Primorskega dnevnika že izbrala drugo domovanje, saj se je utaborila na bregu Soče pod območjem goriškega sejmišča. Prostovoljci in goriška občinska svetnika Emanuele Traini in Federico Portelli pri tem opozarjajo na vprašanje higiene in varnosti, saj naj bi bile na bregu Soče razmere še slabše kot v predoru.

V Gorici bodo pojav migracij kmalu obravnavali tudi iz zgodovinskega zornega kota, saj bo tej tematiki posvečen prihodnji, že 14. festival zgodovine e'Storia. Ta bo pod naslovom Migracije potekal od 17. do 20. maja 2018.