poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

vlasta Njena.si

Pomirjena Vlasta: Njena duša in srce sta polna

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V francoskem Amiensu razjarjena mladina razbija, požiga, krade

Deli na:
V francoskem Amiensu razjarjena mladina razbija, požiga, krade

Foto: Reuters

V revni četrti francoskega Amiensa na severu države so v ponedeljek zgodili najhujši izgredi mladostnikov v Franciji v zadnjih nekaj letih. Mladi izgredniki so kradli avtomobile, uničili osnovno šolo in zažgali mladinski športni center. Iz policije v Amiensu so danes sporočili, da je bilo v izgredih ranjenih 16 policistov.

Spopadi so izbruhnili med približno 100 izgredniki in okoli 150 policisti v ponedeljek zvečer, izgredi pa so se končali davi. Policija je uporabila solzivec in gumijaste naboje, da bi razgnala izgrednike, potem ko so ti policiste ranili s pirotehniko in šibrovkami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izgredniki so prav tako zažigali avtomobile in smetnjake.

Nasilje je sledilo manjšim nemirom, do katerih je prišlo dan poprej in jih je sprožila aretacija moškega zaradi nevarne vožnje. Aretacijo so nekateri prebivalci dojeli kot brezčutno, saj je ravno takrat mnogo prebivalcev mestne četrti prisostvovalo bedenju za 20-letnika, ki je umrl v motoristični nesreči.


Župan Amiensa Gilles Demailly je dejal, da je v severnem predelu mesta naletel na razdejanje. "V tem mestnem predelu je redno prihajalo do incidentov, vendar je že dolgo let od tako nasilne noči s toliko povzročene škode," je povedal Demailly, ki je izgrede povezal z večanjem družbenih napetosti zaradi slabih gospodarskih razmer.

Na izgrede se je že odzval francoski predsednik Francois Hollande, ki je obljubil strog odziv državnih oblasti. "Država bo storila vse, da se spopade s takšnimi nasilnimi dejanji. Varnost za nas ni samo prioriteta, temveč tudi dolžnost," je dejal Hollande. Amiens naj bi še danes obiskal francoski notranji minister Manuel Valls.

Na začetku meseca je bil predel v Amiensu razglašen za eno od 15 najbolj problematičnih območij v Franciji. Vlada je obljubila, da bo zagotovila več varnosti in denarja za ta območja.