Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji se spominjajo zavezniškega izkrcanja v Normandiji

Deli na:

V Franciji so včeraj obeležili 68. obletnico izkrcanja zavezniških sil na obalo Normandije med drugo svetovno vojno. Vojaška operacija je vodila v končno zmago zaveznikov nad nacistično Nemčijo. Vojakom, ki so sodelovali v izkrcanju na normandijsko obalo Utah, se je poklonil tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Hollande je med obiskom v mestu Ranville dejal, da se je iz grozot druge svetovne vojne rodila evropska enotnost, ki pa jo danes ogrožajo gospodarska kriza in napetosti zaradi priseljevanja muslimanov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Normandija je prekrita z grobovi otrok iz celotne Evrope. Vsi Evropejci bi morali biti po 68 letih sposobni Evropi prinesti mir, solidarnost in razvoj," je dejal Hollande in dodal, da nas lahko samo nastanek skupne evropske zavesti "zaščiti pred povratkom sovraštva".

Ob začetku "najdaljšega dne" v drugi svetovni vojni se je na obale Normandije izkrcalo skupno več kot 200.000 zavezniških vojakov.

Nekaj dni kasneje je Normandijo preplavilo že skoraj milijon zavezniških vojakov, ki so imeli pred seboj le en cilj: Berlin. Nemčija, v precepu med Sovjetsko zvezo na vzhodu in zaveznicami na zahodu, je kapitulirala 11 mesecev kasneje.