danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Željko Bebek Odkrito.si

Oče in sin popila "pol gostilne"

tina maze Ekipa24.si

No, tega ne poskušajte sami! Tina Maze ve kako se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji je v obtoku 110.000 ponarejenih covidnih potrdil

Deli na:
V Franciji je v obtoku 110.000 ponarejenih covidnih potrdil

Digitalno zeleno potrdilo ali cepilni potni list - Foto: Profimedia

V Franciji je po podatkih notranjega ministrstva v obtoku približno 110.000 ponarejenih covidnih potrdil. Proti izdelovalcem in uporabnikom ponarejenih dokumentov je bilo medtem sproženih več sto preiskav. Doslej so aretirali približno sto ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Covidno potrdilo, ki dokazuje cepljenje proti covidu, prebolelost ali nedavni negativni rezultat testa, je v Franciji potrebno za dostop do javnega prevoza, restavracij in kulturnih prireditev.

Policija preiskuje uporabnike in razpečevalce ponarejenih dokumentov. Pri goljufijah je včasih soudeleženo tudi zdravstveno osebje, je povedal notranji minister Gerald Darmanin. "Problem lažnih covidnih potrdil je, da pri njihovi izdaji pogosto sodelujejo pravi zdravniki ali medicinske sestre," je povedal za televizijo France 2. Zaradi tega je kazniva dejanja zelo težko dokazati, poroča AFP.

Odkar je covidno potrdilo postalo obvezno v nekaterih delih javnega življenja, je bilo na podlagi 400 preiskav aretiranih približno 100 oseb, je dodal Darmanin. Po njegovih besedah jim grozi do pet let zapora, nekateri pa so že bili obsojeni na pogojne ali zaporne kazni.

Darmanin je dejal, da se zavzema za opustitev postopkov proti uporabnikom ponarejenih covidnih potrdil, ki se strinjajo, da namesto tega zakonito pridobijo pravo potrdilo.

V Franciji je na oddelkih intenzivne nege trenutno okoli 3000 covidnih bolnikov, francoska vlada pa je opozorila, da bi se lahko število v božičnem času povzpelo na 4000. Vlada opozarja, da digitalno covidno potrdilo za cepljenje od sredine januarja ne bo več veljavno, če se imetniki ne bodo cepili še s poživitvenim odmerkom.