bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marjetka pred leti pravi ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

V Egiptu bi lustrirali Mubarakove sodelavce

Deli na:

Egiptovski parlament je danes sprejel predlog zakona, ki predvideva prepoved opravljanja javnih funkcij visokim predstavnikom režima strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Zakon, ki ga mora sprejeti še vladajoči vojaški svet, bi tako nekdanjim predstavnikom režima, vključno z nekdanjim vodjem obveščevalne službe Omarjem Sulejmanom, onemogočil sodelovanje na predsedniških volitvah prihodnji mesec. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so poslanci zakon sprejeli ravno z namenom, da Sulejmanu preprečijo sodelovanje na predsedniških volitvah.

Sulejman je danes dejal, da se je odločil kandidirati za predsednika, da prepreči, da se Egipt spremeni v "versko državo". Ob tem je še opozoril, da bi lahko bil Egipt mednarodno izoliran, če bo na volitvah zmagal kandidat islamistov.

Zakon odvzema "vsem predsednikom, podpredsednikom, premierom, voditeljem ali vodilnim članom zdaj razpuščene Narodne demokratske stranke politične pravice za 10 let", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med sejo parlamenta, ki so jo v živo prenašali po televiziji, izpostavili poslanci. Zakon naj ne bi veljal za bivše zunanje ministre, kar pomeni, da kandidatura bivšega zunanjega ministra Amre Muse ni pod vprašajem.

Egiptovsko pravosodno ministrstvo je sicer po poročanju britanske medijske mreže BBC že sporočilo, da je predlog zakona v nasprotju z ustavo. Po oceni poznavalcev tudi ni verjetno, da bi vojaški svet predlog zakona sprejel.