stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Egiptu bi lustrirali Mubarakove sodelavce

Deli na:

Egiptovski parlament je danes sprejel predlog zakona, ki predvideva prepoved opravljanja javnih funkcij visokim predstavnikom režima strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Zakon, ki ga mora sprejeti še vladajoči vojaški svet, bi tako nekdanjim predstavnikom režima, vključno z nekdanjim vodjem obveščevalne službe Omarjem Sulejmanom, onemogočil sodelovanje na predsedniških volitvah prihodnji mesec. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so poslanci zakon sprejeli ravno z namenom, da Sulejmanu preprečijo sodelovanje na predsedniških volitvah.

Sulejman je danes dejal, da se je odločil kandidirati za predsednika, da prepreči, da se Egipt spremeni v "versko državo". Ob tem je še opozoril, da bi lahko bil Egipt mednarodno izoliran, če bo na volitvah zmagal kandidat islamistov.

Zakon odvzema "vsem predsednikom, podpredsednikom, premierom, voditeljem ali vodilnim članom zdaj razpuščene Narodne demokratske stranke politične pravice za 10 let", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med sejo parlamenta, ki so jo v živo prenašali po televiziji, izpostavili poslanci. Zakon naj ne bi veljal za bivše zunanje ministre, kar pomeni, da kandidatura bivšega zunanjega ministra Amre Muse ni pod vprašajem.

Egiptovsko pravosodno ministrstvo je sicer po poročanju britanske medijske mreže BBC že sporočilo, da je predlog zakona v nasprotju z ustavo. Po oceni poznavalcev tudi ni verjetno, da bi vojaški svet predlog zakona sprejel.