dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za petek, 7. maja

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

Vic 2 profi Odkrito.si

Victoria Beckham brutalno zavrnila Justina ...

manca Njena.si

Manca Špik po izpovedi o napadih prejela veliko ...

Svet

V črno oblečeni skrajneži kričali, da je treba Srbe pobiti in zaklati

Deli na:
V črno oblečeni skrajneži kričali, da je treba Srbe pobiti in zaklati

Foto: Reuters

V Borovu pri Vukovarju je skupina nekaj deset v črno oblečenih moških v nedeljo zgodaj zjutraj korakala skozi mesto in vzklikala gesla proti Srbom, ki predstavljajo večino v tej občini na skrajnem vzhodu Hrvaške. Skupino so v avtomobilih spremljali tudi policisti, ki so zatem sporočili, da so 14 oseb ovadili zaradi spodbujanja sovraštva in nasilja.

Skupina se je skozi Borovo napotila, potem ko je položila vence na spomenik 12 hrvaškim policistom, ki so jih tam 2. maja 1991 iz zasede ubili srbski skrajneži. Člani skupine so med drugim vzklikali in peli, da je Srbe treba pobiti in zaklati. Med shodom so jih v treh avtomobilih spremljali policisti.

Policisti so jih ob primernem trenutku ustavili ter popisali zaradi izražanja neprimernih sporočil, Kot so danes pojasnili na vukovarsko-sremski policijski upravi, so pridržali 14 članov skupine, ki jih bodo kazensko ovadili zaradi javnega spodbujanja nasilja in sovraštva. V sodelovanju s kolegi iz drugih policijskih uprav so izvedli kriminalistično preiskavo še pri nekaj drugih članih skupine.

Posnetki shoda so se pojavili tudi na spletnih družbenih omrežjih. Del hrvaških medijev trdi, da so incident povzročili pripadniki navijaške skupine Bad Blue Boys, ki podpirajo zagrebški nogometni klub Dinamo.Na incident, ki se je zgodil na pravoslavno velikonočno nedeljo, so se med prvimi odzvali saborski poslanci Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), ki je tudi koalicijska partnerka HDZ v hrvaški vladi. Prepričani so, da je šlo za nestrpnost, sovražni govor in spodbujanje nasilja nad Srbi.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac je med drugim ocenil, da niso toliko pomembne navijaške skupine, kot tisti, ki v hrvaškem parlamentu in državnem vrhu s svojimi izjavami ponujajo motive za takšno obnašanje.

Nedeljski incident v Borovu so ostro obsodili hrvaška vlada in predsednik države Zoran Milanović kot tudi organizacije HDZ, SDP in SDSS v Vukovarju. Predstavniki lokalnih Srbov so izpostavili, da so pogosto deležni podobnih izbruhov sovraštva, o katerih širša javnost ni obveščena, prav tako niso dobili ustreznega sodnega epiloga.

Loading...