mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Svet

V Budimpešti množica za in proti Orbanu: volitve bodo tesne

Deli na:
V Budimpešti množica za in proti Orbanu: volitve bodo tesne

Protestniki v Budimpešti (fotografija je simbolična). - Foto: Reuters

V Budimpešti sta včeraj, ob madžarskem državnem prazniku, zborovanji organizirala premier Viktor Orban in opozicija, ki upa na uspeh na parlamentarnih volitvah spomladi prihodnje leto.

V prestolnico je na dan, ko se na Madžarskem spominjajo zatrtja protisovjetskega upora leta 1956, prišlo več deset tisoč podpornikov premierja iz vse države.

Orban je jim dejal, da so bila potrebna leta, da so počistili opustošenje, ki so ga za seboj pustile leve vlade, vendar jim je uspelo in Madžarsko so znova postavili na noge, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Dejal je še, da Washington in milijarder George Soros želita, da na volitvah zmagajo njihovi ljudje, to je leva opozicija, ki ji dajejo denar in medije. "A ni pomembno, kaj želijo v Bruslju, Washingtonu in v medijih, ki jih upravljajo od zunaj. Madžari bodo odločili o svoji usodi," je zatrdil.

Na drugem koncu Budimpešte pa so se zbrali privrženci opozicije, ki jih je nagovoril opozicijski kandidat na volitvah prihodnje leto Peter Marki-Zay.

Ta je v govoru potegnil vzporednice med razmerami leta 1956 in danes. Dejal je, da so tedaj imeli dovolj ruskega vpliva, neumnih voditeljev, prisluškovanja in propagande. "In tudi danes imamo dovolj," je dodal.


Izrazil je prepričanje, da bo opozicija na volitvah zmagala, ob tem pa je opozoril, da bo Orbanova stranka Fidesz vodila umazano kampanjo, ki bo polna laži, da bi razbila enotnost opozicije.

"Zdaj lahko dokažemo, da smo večina, s šestimi meseci trdega dela si lahko vrnemo prihodnost," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

49-letni župan mesta Hodmezovasarhely je minuli konec tedna slavil na volitvah za vodilnega kandidata opozicije. Konservativec, ki ni član nobene stranke, je s 56-odstotno podporo premagal socialdemokratko Klaro Dobrev.

Po ocenah analitikov bi lahko 49-letni konservativec, katolik in oče sedmih otrok nagovoril konservativne volivce na podeželju, ki morda ne verjamejo več v Orbanovo vladanje. Obenem pa bi lahko prepričal tudi bolj levo usmerjene volivce v mestih, saj svojo konservativnost povezuje z odprtostjo, strpnostjo in sposobnostjo sklepanja kompromisov.

Opozicija, ki jo sestavlja šest strank, je lani združila moči proti Orbanovemu Fideszu, ki je zaradi veljavnega volilnega sistema na Madžarskem v precejšnji prednosti.

Fidesz je na zadnjih treh volitvah prepričljivo zmagal, na prihodnjih volitvah pa se obeta bolj tesen boj. Opozicijsko zavezništvo in Fidesz sta namreč po anketah trenutno izenačena, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...