boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bruslju ustreljen in aretiran Salah Abdeslam, glavni osumljenec za napade v Parizu

Deli na:
V Bruslju ustreljen in aretiran Salah Abdeslam, glavni osumljenec za napade v Parizu

Foto: Arhiv Reporterja

Belgijska policija je danes med operacijo v Bruslju aretirala pet oseb. Poleg ključnega osumljenca za lanske teroristične napade v Parizu Salaha Abdeslama tudi družino, ki ga je skrivala, je sporočilo tožilstvo na novinarski konferenci. Policija je ranila in v bolnišnico odpeljala še enega človeka, ki ga je prijela na istem naslovu. Prav tako je policija aretirala še tri osebe, člane iste družine, ki je skrivala Abdeslama, še poroča AFP.

Belgijski premier Charles Michel je potrdil, da je policija med operacijo v Bruslju danes prijela tri osumljence, med njimi tudi ključnega osumljenca za lanske teroristične napade v Parizu Salaha Abdeslama. Francoski predsednik Francois Hollande pa je dejal, da pričakujejo, da ga bo Belgija čim prej izročila Franciji.

Hollande je na skupni novinarski konferenci z Michelom v Bruslju poudaril, da je Abdeslam direktno povezan s pripravami, organizacijo in izvedbo terorističnih napadov v Parizu 13. novembra lani, ki so zahtevali 130 življenj. Izrazil je prepričanje, da ga bodo belgijske oblasti Franciji čim prej izročile, saj so ga prijeli na podlagi evropskega zapornega naloga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je izpostavil, da grožnja terorizma ostaja zelo visoka tako v Franciji kot Belgiji. Napovedal je, da bo v soboto sklical francoski svet za nacionalno varnost.

Ameriški predsednik Barack Obama je pred tem oba voditelja poklical po telefonu in jima čestital ob aretaciji Abdeslama, so sporočili iz Pariza.

Ob Abdeslamu naj bi policija pred tem danes prijela še njegovega sodelavca Soufianeja Kayala. Ta naj bi bil povezan z Alžircem, ki ga je policija ubila med torkovo operacijo v Bruslju, poroča britanski BBC.

Minister Francken je nekaj minut po potrditvi francoske policije tvitnil "Imamo ga", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poročala AFP, ki navaja policijski vir, je bil Abdeslam ranjen v nogo.

Pred tem je francoski policijski vir potrdil, da je bila med današnjo policijsko operacijo v bruseljski četrti Molenbeek ena oseba aretirana in ena ranjena, tretja pa se še skriva.

Do aretacije je prišlo nekaj ur za tem, ko je belgijsko tožilstvo sporočilo, da je policija v stanovanju v predelu Forest v Bruslju, v katerem je v torek izbruhnilo streljanje med policisti in osumljenci, našla prstne odtise Abdeslama.

Televizija RTBF je poročala, da je zelo verjetno, da je bil Abdeslam eden od dveh moških, ki sta pobegnila med torkovim streljanjem, ki je izbruhnilo po prihodu policistov. Belgijske oblasti tega niso potrdile.

Belgijski premier Charles Michel se je po aretaciji na kriznem sestanku sešel s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ki se udeležuje vrha EU v Bruslju, poroča AFP.

26-letni Salah Abdeslam, Francoz maroškega porekla, je osumljen, da je imel vsaj ključno logistično vlogo pri terorističnih napadih v Parizu. Belgijske oblasti so zanj razpisale mednarodno tiralico.

Je brat 31-letnega samomorilskega napadalca Brahima, ki se je novembra razstrelil pri kavarni na pariškem bulevarju Voltaire. Le nekaj ur po napadih v Parizu je s še dvema človekoma zbežal v Belgijo, na poti jih je celo večkrat ustavila policija, a jih niso zadržali.

Odraščal je v zloglasni bruseljski četrti Molenbeek, pred pariškimi napadi pa je bil policiji znan zaradi prekrškov z mamili.

Več napadalcev je na različnih lokacijah v Parizu 13. novembra lani izvedlo napade z eksplozivom in strelnim orožjem. Največ žrtev je terjal napad v koncertni dvorani Bataclan. Napade so izvedli tudi v bližini stadiona Stade de France v predmestju Saint-Denis ter v več lokalih v vzhodnem delu Pariza. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Abdelhamida Abaaouda, ki naj bi bil glavni organizator napadov, so nekaj dni po napadih ubili v policijski raciji v pariškem predmestju.