volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Braziliji že več kot pol milijona mrtvih zaradi covida-19

Deli na:
V Braziliji že več kot pol milijona mrtvih zaradi covida-19

Jair Bolsonaro nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa. - Foto: Reuters

V Braziliji je število smrtnih žrtev zaradi covida-19 v soboto preseglo pol milijona, s čimer je ta južnoameriška država, ki se sooča s tretjim valom pandemije, postala druga država za ZDA, ki je presegla ta črni mejnik. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se razmere zaradi počasnega napredka pri cepljenju in začetka zime lahko še poslabšale.

"500.000 življenj izgubljenih zaradi pandemije, ki je prizadela našo Brazilijo in svet," je tvitnil brazilski minister za zdravje Marcelo Queiroga.

Po podatkih brazilskega ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 doslej umrlo 500.800 ljudi, vključno z 2301 osebo v minulih 24 urah. Po mnenju strokovnjakov gre sicer za številko, ki podcenjuje dejansko število mrtvih zaradi zdravstvene krize.

Ta teden je povprečno število dnevnih smrti v Braziliji prvič po 10. maju preseglo 2000. Tretji val prihaja, krivulja primerov in smrti se že spreminja, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala brazilska epidemiologinja Ethel Maciel. Dejala je še, da bi lahko brazilski program cepljenja lahko kaj spremenil, vendar je počasen, in ni nobenih znamenj glede omejitvenih ukrepov, ravno nasprotno. V večjih mestih se po njenih besedah zdi, da se življenje skoraj normalizira, saj so bari in trgovine odprti, številni ljudje na ulicah pa ne nosijo zaščitnih mask.


Osrednji brazilski raziskovalni center Fiocruz označuje razmere kot kritične. V Braziliji je popolnoma cepljenih le 15 odstotkov odraslih, navaja britanska mreža BBC.

Brazilski kongres preiskuje vladno ukrepanje glede pandemije. Predsednika Jairja Bolsonara so ostro kritizirali, ker ni izvedel usklajenega nacionalnega odziva na pandemijo, pa tudi zaradi njegovega dvoma v cepiva ter ukrepov zapiranja države in zahteve glede nošenja mask, ki jih je hotel omiliti.

V Braziliji se je v soboto po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na ulice podalo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti politiki predsednika Bolsonara za zajezitev epidemije covida-19. V glavnem mestu Brasilia ter 14 prestolnicah brazilskih provinc so protestniki poleg Bolsonarovega odstopa zahtevali pospešitev cepljenja in gospodarsko pomoč za tiste, ki jih je prizadela epidemija.

Kritike demonstrantov v soboto niso bile samo v znamenju koronske krize. Protestniki so zahtevali tudi učinkovitejši boj proti lakoti v državi ter spoštovanje pravic staroselcev.