Revija Reporter
Svet

V Braziliji tridnevno žalovanje za žrtvami letalske nesreče

STA

29. nov. 2016 13:52 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Brazilska vlada je danes razglasila tridnevno žalovanje za žrtvami letalske nesreče v osrednji Kolumbiji.

V nesreči je po zadnjih podatkih umrlo 71 ljudi, šest pa jih je preživelo. Na letalu so bili tudi člani brazilskega prvoligaškega nogometnega kluba Chapecoense Real, ki so bili na poti na nogometno tekmo v Medellin.

Sprva so iz Kolumbije poročali o šestih preživelih in 75 mrtvih, a so oblasti pozneje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ugotovile, da na letalu ni bilo 81 potnikov, temveč 77. Štiri osebe, ki so bile na seznamu potnikov, se nanj niso vkrcale. Med temi je bil tudi župan brazilskega mesta Chapeco, od koder je bil omenjeni nogometni klub.

Oblasti so sicer našle že vseh 71 trupel, rešili pa so tudi vseh šest preživelih. "Potrjujemo rešitev šestega preživelega, nogometnega igralca Helia Hermita Zampierja Neta, ki ga trenutno še rešujejo. Ne izključujemo možnosti, da bomo našli še kakšnega preživelega," so sporočili iz kolumbijske agencije za obvladanje nesreč.

Chapecoense je na svoji strani na Facebooku potrdil, da je bilo na letalu 23 nogometašev.

Po najnovejših podatkih so nesrečo preživeli štirje člani kluba: branilca Alan Ruschel in Helio Hermito Zampier Neto ter vratarja Marcos Danilo Padilla in Jackson Follmann. Preostala dva preživela sta po poročanju tujih tiskovnih agencij stevardesa in novinar.

Letalo Avro RJ letalske družbe LaMIA z 72 potniki in devetimi člani posadke je vzletelo v brazilskem Sao Paulu, se ustavilo v bolivijskem Santa Cruzu in nadaljevalo pot proti Medellinu.

Z letališča v drugem največjem kolumbijskem mestu so sporočili, da je letalo ob 22. uri po krajevnem času poslalo klic v sili in sporočilo, da ima težave z elektriko.

Kontrola poletov je stik z letalom izgubila pri gori El Gordo blizu kraja La Union, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guverner departmaja Antioquia na severozahodu Kolumbije Luis Perez Gutierrez je medtem sporočil, da so reševalci našli obe črni skrinjici, na katerih so posnetki iz pilotske kabine in podatki o letu. Najdbo skrinjic so potrdili tudi na agenciji za obvladovanje nesreč. Koliko časa bodo potrebovali za analizo vsebine obeh skrinjic, oblasti še niso mogle povedati.

Nogometaši brazilskega prvoligaškega kluba naj bi se v sredo pomerili s kolumbijskim klubom Atletico Nacional v finalu južnoameriškega pokala. Južnoameriška nogometna zveza Conmebol je obračun zaradi nesreče uradno odpovedala.