Revija Reporter
Svet

V bombardiranju v Siriji ubiti tri voditelji IS

STA

14. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V zračnem napadu koalicije pod vodstvom ZDA so bili v začetku decembra ubiti trije voditelji skrajne skupine Islamska država (IS).

Skrajneži naj bi načrtovali teroristične napade na zahodne države, so sporočili iz Pentagona. Napad so izvedli 4. decembra v Raki, ki je še vedno pod nadzorom IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsi trije so v času zračnega napada skupaj načrtovali napade proti tarčam na Zahodu," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook.

Kot je še povedal, sta bila Salah Eddine Gourmat in Sammy Djedou vpletena v teroristične napade novembra lani v Parizu, bila pa sta tudi bližnja sodelavca tiskovnega predstavnika IS Abuja Muhamada al Adnanija, ki je bil ubit v zračnem napadu avgusta.

Tretji moški pa je bil Walid Hamman, ki je načrtoval samomorilske napade. Vsi trije so bili del mreže, ki jo je vodil Tunizijec Boubaker al Hakim, ki je bil ubit prejšnji mesec.

Koalicija pod vodstvom ZDA že od leta 2014 napada lokacije IS v Iraku in Siriji. Zadnji večji trdnjavi IS sta Mosul v Iraku in Raka v Siriji.