mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bolgariji naj bi krvno plazmo prodajali na črnem trgu kot zdravilo proti covidu-19

Deli na:
V Bolgariji naj bi krvno plazmo prodajali na črnem trgu kot zdravilo proti covidu-19

Krvodajalec lahko na ponoven odvzem plazme pride že po dveh tednih, mora pa za lastno varnost izpolnjevati določena merila. - Foto: Bobo

V Bolgariji narašča zaskrbljenost zaradi poročil o obstoju črnega trga, povezanega z novim koronavirusom. Bolgarska televizija Nova TV je poročala o nezakoniti prodaji krvne plazme na črtnem trgu, bolgarski strokovnjaki pa opozarjajo na nevarnost domnevnega tovrstnega zdravljenja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pandemija je spremenila tudi trgovanje na črnem trgu, kjer zdaj prodajajo krvno plazmo, za katero preprodajalci trdijo, da je učinkovito zdravilo proti covidu-19, cena za njeno enoto pa dosega tudi več kot 2500 evrov, poročanje bolgarske Nova TV povzema Tanjug.

Ekipa Nove TV se je kot domnevni kupec srečala s posredniki na dvorišču ene glavnih bolnišnic v bolgarski prestolnici Sofija. "Z nami začnejo pogovor, povemo, da želimo kupiti krvno plazmo, in povedo nam, da lahko pomagajo," so poročali novinarji.

Maria Petrova, bolgarska strokovnjakinja za medicinsko pravo, ocenjuje, da so poročila zaskrbljujoča. Transfuzija krvne plazme ni splošno zdravilo in če se zdravniki ne odločijo tako, bi lahko samoiniciativna uporaba škodovala. Ta terapija ni bila potrjena in temelji le na predhodnih študijah, pomembno je, da ljudje to vedo, je poudarila Petrova.

Kot je dodala, kazenski zakonik tovrstno dejavnost uvršča med kazniva dejanja, po drugi strani pa gre tudi za kršitev pravil, po katerih se v medicinske namene jemlje kri ali krvna plazma.

"Na spletni strani Evropske komisije lahko vidite, da podatke o koristih uporabe krvne plazme za zdravljenje covida-19 še vedno zbirajo in raziskujejo," je opozorila Petrova, poročanje bolgarskega portala Novinite povzema Tanjug.