moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

Sandra Klemm – Sendi 2 Njena.si

Se spomnite Sendi? Ste jo opazili na odru EME?

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

V Bolgariji izkopali okostja vampirjev

Deli na:

V Bolgariji so odkrili dva groba iz srednjega veka, ki sta zbudila zanimanje arheologov. Med izkopavanji temeljev srednjeveške cerkve v bolgarskem mestu Sozopol so namreč našli okostji, prebodeni z železno palico. Ljudje so v takratnih časih verjeli, da lahko na tak način preprečijo preobrazbo mrtvih v vampirje.

Po ljudskem verovanju so se lahko ljudje, ki so bili zlobni in nemoralni, po smrti namreč spremenili v vampirje, to pa so lahko preprečili, če so trupla pred pokopom prebodli z železno ali leseno palico.

"Okostji, prebodeni s palicami, predstavljata navado, ki je bila v nekaterih bolgarskih vaseh nekaj povsem običajnega vse tja do prvega desetletja 20. stoletja," je o najdbi dejal vodja bolgarskega Narodnega zgodovinskega muzeja Božidar Dimitrov.

Po njegovih besedah so ljudje verjeli, da lahko s palicami mrtve pritrdijo v grobove in jim tako preprečijo, da bi ti ob polnoči zapuščali grobove in nadlegovali živeče. Po njegovih besedah je bil običaj zelo razširjen, saj so v Bolgariji doslej našli že približno sto podobnih grobov.

Legende o vampirjih so na Balkanu zelo razširjene. Najbolj znana je tista o princu Vlaške, grofu Vladu III. Tepešu, bolj znanemu pod imenom Drakula, ki je bil znan po svoji izredni krutosti do svojih sovražnikov. Poimenovanje je dobil po svojem očetu, ki je po sprejemu v Zmajev red dobil naziv Drakul. Dracul v romunščini pomeni hudič ali zmaj.

Izmišljen vampirski grof Drakula pa je postal svetovno znan z romanom irskega pisatelja Brama Stokerja leta 1897.

loading...
Loading...