Revija Reporter
Svet

V Bolgariji aretirali Slovenca, povezanega s Hamasom: aretacijo zahtevala Avstrija

STA
1 426

28. nov. 2023 10:02 Osveženo: 13:50 / 28. 11. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Pixabay

V Sofiji so na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdala Avstrija, aretirali 37-letnega slovenskega državljana, osumljenega kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinskim gibanjem Hamas, je v petek sporočilo bolgarsko državno tožilstvo. Priprtje slovenskega državljana v Bolgariji je za STA danes potrdila tudi slovenska policija, Avstrija pa že zahteva njegovo izročitev.

Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana, ki so ga v Bolgariji v petek pridržali zaradi suma članstva v teroristični organizaciji, so danes za STA potrdili pri tožilstvu v Welsu.

Tožilstvo v Avstriji je že zahtevalo njegovo izročitev, trenutno pa še ne vedo, koliko časa bo postopek trajal, saj je to odvisno od bolgarskih oblasti.

Kot so še pojasnili za STA, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji.

Kot so še pojasnili za STA, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji.

Generalna policijska uprava (GPU) je pretekli konec tedna prejela obvestilo, da so v Bolgariji priprli slovenskega državljana, ki so ga iskali avstrijski pravosodni organi. Dodatnih podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov danes niso smeli podati.

Iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so medtem sporočili, da o aretaciji niso bili obveščeni, prav tako pa po njihovih navedbah prijeta oseba Slovenije ni zaprosila za konzularno pomoč.

Po poročanju bolgarske tiskovne agencije BTA gre za 37-letnega Slovenca, ki so ga identificirali kot E. A., sodišče v Sofiji pa še ni sprejelo odločitve o njegovi izročitvi Avstriji. Do izida postopka bo 37-letnik ostal v priporu.

Bolgarska državna agencija za nacionalno varnost (SANS) je sporočila, da so Slovenca aretirali na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdalo tožilstvo v avstrijskem Welsu. Dodala je, da niso našli povezave med njegovimi domnevnimi kriminalnimi aktivnostmi in bolgarskimi državljani ali tujci, ki živijo na ozemlju Bolgarije.

Kako naj bi bil slovenski državljan povezan s Hamasom, ki ga EU obravnava kot teroristično organizacijo, zaenkrat še ni znano. Po navedbah državnega tožilstva v Sofiji so ga prijeli v okviru koordinirane akcije, v kateri je poleg SANS sodelovalo tudi bolgarsko notranje ministrstvo.