ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

V BiH se iz Sirije vračajo džihadisti IS z družinami, varnostne službe presenečene in nepripravljene

Deli na:
V BiH se iz Sirije vračajo džihadisti IS z družinami, varnostne službe presenečene in nepripravljene

V Bosno in Hercegovino se bo v soboto iz Sirije vrnilo več deset državljanov BiH je danes sporočil tamkajšnji minister za varnost Dragan Mektić. Ob tem je opozoril, da oblasti na to niso pripravljene, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vrnitev državljanov BiH je 29. novembra na tajnem zasedanju odobrilo predsedstvo BiH, je po današnji seji vlade pojasnil Mektić, ki opravlja tekoče posle. Predsedstvo je v ponedeljek več ministrstvom, tudi Mektićevemu, poslalo pismo, v katerem jim je naročilo nujno in usklajeno ukrepanje za pripravo vrnitve.

Mektić je povedal, da je bil ob tem popolnoma presenečen. Kritičen je bil do predsedstva, ker odločitve niso uskladili z vlado oziroma njim kot pristojnim ministrom. Očital jim je, da so odločitev sprejeli, čeprav pristojne oblasti na vrnitev niso pripravljene. Varnostne agencije po njegovih besedah delajo vse, kar lahko, da bi izvedle to nalogo.

"Do sobote se ne bomo mogli v celoti pripraviti," je poudaril. "Prihajajo ljudje brez osebnih dokumentov. Ko bo prišlo 30 ali 40 ljudi brez osebnih dokumentov, kako bomo preverili njihovo identiteto," je dejal minister.


Pretežno naj bi šlo za ženske in otroke, ki so jih starši odpeljali na ozemlje pod nadzorom skrajne skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Po navedbah predsedstva naj bi prišlo 24 otrok in žensk, pri čemer pa je minister poudaril, da bodo prišli tudi moški, ki so se borili v vrstah IS. Teh naj bi prišlo devet, poroča AFP. Po poročanju lokalnih medijev bi lahko otroci in ženske prišli v eni skupini, moški pa v drugi.

Mektić je ob tem opozoril, da bodo med povratniki tudi otroci brez spremstva, ki jih bo treba nekam namestiti. Pri tem ne bodo vedeli, v kakšne družine bodo šli. "Če takšne otroke namestimo v radikalizirane družine, kaj smo s tem dobili," je opozoril. Več otrok poleg tega ni bilo rojenih v BiH, pri čemer se postavlja vprašanje, ali jim pripada državljanstvo te države.

ZDA sicer že več mesecev pritiskajo na evropske države, naj sprejmejo svoje državljane, povezane z IS, ki so po porazu te skupine ostali ujeti v taboriščih pod nadzorom kurdskih borcev.

Po podatkih varnostnih agencij BiH bi lahko tam bilo še okoli 260 državljanov BiH, med katerimi je okoli 100 moških, ki so se borili v vrstah IS. 49 se jih je medtem že vrnilo v domovino. 24 so jih obsodili na zaporne kazni od enega do štirih let zapora, ker so se borili za IS.

Loading...