zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V BiH aretacije skrajnih islamistov

Deli na:
V BiH aretacije skrajnih islamistov

Foto: arhiv Reporterja

Policija v Bosni in Hercegovini je danes zaradi suma terorističnih dejavnosti prijela najmanj 15 ljudi. Aretacije je prek 200 policistov po vsej državi izvedlo v okviru preiskave, povezane s financiranjem, organiziranjem in novačenjem državljanov BiH za boj na strani islamističnih skupin v Siriji in Iraku.

Kot je sporočilo državno tožilstvo, se je akcija imenovana Damask pod vodstvom obveščevalne službe začela v jutranjih urah. Policisti so na območju Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Srebrenika, Zvornika, Bužima in Teslića izvedli številne hišne preiskave, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po neuradnih ocenah je v preteklih mesecih najmanj 150 ljudi iz BiH odšlo v Sirijo in Irak, da bi se tam pridružili skrajnim islamističnim skupinam, vključno z Islamsko državo (IS) in Fronto al Nusra, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida.

Med danes prijetimi naj bi bilo več pomembnih predstavnikov salafistov, ki se ravnajo po najbolj strogih pravilih islama, v BiH pa so prišli med zadnjo vojno, tako da sedaj v državi deluje nekaj močnih vej tega gibanja.

Parlament BiH je junija sprejel spremembe kazenske zakonodaje, po kateri se sedaj sodelovanje državljanov BiH v oboroženih spopadih v tujini obravnava kot kaznivo dejanje, za katerega je zagroženih do deset let zapora. Zaporne kazni so predvidene tudi za tiste, ki novačijo in financirajo tovrstne odhode v tujino.