Revija Reporter
Svet

V Berlinu se krepi sovraštvo do Nemcev, Nemke vse bolj prestrašene

A. Ž.

10. mar. 2018 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Reuters

V berlinskih četrtih, kot so Neu-Kölln, Berlin center in Wedding, v katerih živi veliko priseljencev, se vse bolj krepi sovraštvo do Nemcev.

Najbolj na udaru so zlasti policisti in gasilci, ki se pri opravljajanju svojega dela znajdejo v teh četrtih. Kot je za spletni Focus povedala Martin Pallgen iz berlinskega mestnega oddelka za notranje zadeve, prebivalci zgoraj omenjenih četrti gasilce in policiste zmerjajo z »nemškim drekom« (Drecks Deutscher) ali »usrani nemški kifeljc« (Scheiß deutscher Bulle).

Kot pravi predstavnik berlinske policije Winfried Wenzel, pri sovražnem zmerjanju Nemcev prednjačijo zlasti Arabci. Wenzel ne izključuje možnosti, da je večjo sovraštvo pripadnikov arabske skupnost do Nemcev posledica zadnjih akcij nemških policistov proti zloglasnim arabskim družinskim mafijskim klanom, ki vladajo berlinskemu podzemlju.

Zadnje javnomnenjske raziskave, ki jih je objavil časnik der Tagesspiegel, kažejo, da se Berlinčani v svojem mestu počutijo vse manj varne. Še zlasti se vse manj varno v nemški prestolnici počutijo ženske. Skoraj polovica Berlinčank, ki so sodelovale v anketi, je namreč odgovorila, da se v mestu ne počutijo varne.