Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Beogradu naj bi prijeli brata albanskega premierja

Deli na:
V Beogradu naj bi prijeli brata albanskega premierja

Foto: Reuters

V Beogradu so v torek zvečer aretirali brata albanskega premierja Edija Rame, 45-letnega Olsija Ramo, ki je osumljen, da je v ozadju incidenta na torkovi nogometni tekmi Srbija-Albanija v srbski prestolnici, danes poročajo srbski mediji. Olsi Rama je medtem že prispel v Tirano in zanikal, da bi bil v ozadju incidenta.

Tekma med srbsko in albansko reprezentanco je bila prekinjena v 44. minuti pri rezultatu 0:0. Nekaj minut pred tem se je nad nogometnim igriščem pojavilo manjše plovilo na daljinsko upravljanje, na katero je bila pritrjena albanska zastava s simboli Velike Albanije.

Brata albanskega premiera so aretirali v VIP loži zaradi utemeljenega suma, da je organiziral in vodil ta incident. Policiji je po poročanju beograjskih medijev, ki jih povzema hrvaška tiskovna agencija Hina, pokazal potni list ZDA.

Že pred tem se je na tekmo odzval albanski premier Edi Rama in po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na Twitterju napisal, da so gostitelji tekme pustili slab vtis.

Rama naj bi prihodnjo sredo sicer obiskal Srbijo, kar bo prvi tako visoki obisk iz Albanije v zadnjih 68 letih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Neimenovani vir blizu predsednika albanske vlade je po navedbah AFP tudi zavrnil, da bi aretirali premierjevega brata.

Tekma je odmevala tudi na Kosovu, kjer so v središču Prištine v torek zvečer po incidentu z zastavo, zaradi katerega je bila prekinjena nogometna tekma, pripravili praznovanje z ognjemetom in glasbo. Policija je blokirala vse dostope za vozila do glavnega trga, a se je na ulicah in trgih v središču glavnega mesta zbrala velika množica ljudi. Prekinitev nogometne tekme med Srbijo in Albanijo so proslavljali tudi Albanci v Črni gori in Makedoniji.


Odzval se je tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je dejal, da je bil incident na tekmi premišljena in vnaprej pripravljena politična provokacija in da Srbija ni odgovorna za prekinitev tekme.

"Zame je osrednje vprašanje, kako bosta reagirali EU in Uefa, ker če bi nekdo razvil zastavo Velike Srbije v Tirani ali Prištini, bi to bilo že na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov. V tem incidentu je še posebej sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično dimenzijo ...," je po poročanju Tanjuga izjavil Dačić.

Dodal je, da so diplomati EU cel dan pritiskali, da albanskim navijačem, ki so jih srbski varnostni organi hoteli zadržati na letališču, dovolijo prihod na stadion, čeprav niso imeli vstopnic.

Olsi Rama je danes zjutraj že prispel v Tirano in zanikal, da bi bil vpleten v incident. Kot so poročali albanski mediji, so brata albanskega premiera na stadionu zadržali 40 minut, nato pa ga izpustili.

"Nimam nič s plovilom (...) Ne razumem, od kod je prišla ta zgodba," je po prihodu v Tirano dejal Rama, ki se je v albansko prestolnico vrnil skupaj z delegacijo albanske nogometne reprezentance.

"Nisem bil aretiran, ne prijet. Ko se je incident zgodil, so razmere postale kaotične. Policisti so pregledovali vse. Pokazal sem jim ameriški potni list in kamero. To je trajalo nekaj minut," je še dejal.