andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Belgiji razpustili kraljičin sporni zasebni sklad

Deli na:
V Belgiji razpustili kraljičin sporni zasebni sklad

Foto: Reuters

Potem ko je 85-letna vdova belgijskega kralja Baudouina, kraljica Fabiola, v začetku leta poskrbela za škandal z ustanovitvijo sklada za zagotovitev sredstev za svoje nečake in katoliške dobrodelne organizacije po svoji smrti, so slednjega le razpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgijska tiskovna agencija Belga je sicer včeraj ob sklicevanju na belgijski uradni list poročala, da bodo sredstva iz sklada "Fons Pereos" prenesena na nov sklad "Astrida", ki bo zaenkrat javen.

Nasprotniki zasebnega sklada so namreč kraljici očitali, da naj bi na ta način skušala preusmeriti sredstva k španskim sorodnikom in se tako izogniti 70-odstotni obdavčitvi ob smrti. Posredoval je celo belgijski premier Elio Di Rupo, ki je sklad označil za etično nesprejemljivega. Fabiola je takrat vse obtožbe zavrnila.

Razprava, ki jo je sprožil škandal, je v Belgiji še pospešila prizadevanja za prenovo vezi med državo in monarhijo. V skladu z novimi pravili, ki jih je nato junija sprejela vlada, bo tako Fabiola namesto 1,3 milijona na leto prejemala po 450.000 evrov.

V Belgiji in po svetu se je o tamkajšnji kraljevi družini v zadnjih mesecih veliko govorilo tudi zaradi odstopa kralja Alberta II., ki ga je po 20 letih na prestolu 21. julija nasledil njegov najstarejši sin Philippe.