atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bejrutu nadaljujejo odpravo posledic eksplozij

Deli na:
V Bejrutu nadaljujejo odpravo posledic eksplozij

Posledice eksplozij v Bejrutu - Foto: Reuters

V libanonski prestolnici se bo danes nadaljevalo odpravljanje posledic silovitih eksplozij, ki sta v torek razdejali pol mesta in terjali več kot sto življenj in več tisoč ranjenih. Bejrut bo obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se bo tam srečal z libanonskim predsednikom Michelom Aounom in premierjem Hasanom Diabom.

Eksplozija v torek v pristanišču v Bejrutu, ki jo je domnevno povzročilo nepravilno skladiščenje več ton amonijevega nitrata, je pretresla Libanon in svet. V mestu je brez strehe nad glavo ostalo več kot 200.000 ljudi, nadaljujejo se iskalne akcije za več deset pogrešanimi.

Že sedaj je razvidno, da bo to ena najhujših tragedij za državo, ki se sooča z gospodarsko krizo in pandemijo covida-19.

Številne države so že v torek obljubile svojo pomoč, ki je začela v Libanon prihajati v sredo - od reševalcev do medicinske opreme. Med prvimi je pomoč ponudila tudi Francija, ki je nekoč nadzorovala Libanon. Francoski predsednik pa bo danes kot prvi tuji državnik obiskal hudo razdejano mesto.

Na Twitterju je Macron zapisal, da želi libanonskemu ljudstvu prinesti sporočilo bratstva in solidarnosti iz Francije. V Elizejski palači pa so napovedali srečanje z Aounom in Diabom.

V Libanonu bo danes sicer drugi dan tridnevnega žalovanja. Oblasti so že uvedle preiskavo eksplozije. Vlada pa je v sredo zahtevala, da morajo v hišni pripor vsi, ki so bili povezani s skladiščenjem nevarne snovi. V Bejrutu so razglasili 14-dnevne izredne razmere.