vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Svet

V Bejrutu nadaljujejo odpravo posledic eksplozij

Deli na:
V Bejrutu nadaljujejo odpravo posledic eksplozij

Posledice eksplozij v Bejrutu - Foto: Reuters

V libanonski prestolnici se bo danes nadaljevalo odpravljanje posledic silovitih eksplozij, ki sta v torek razdejali pol mesta in terjali več kot sto življenj in več tisoč ranjenih. Bejrut bo obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se bo tam srečal z libanonskim predsednikom Michelom Aounom in premierjem Hasanom Diabom.

Eksplozija v torek v pristanišču v Bejrutu, ki jo je domnevno povzročilo nepravilno skladiščenje več ton amonijevega nitrata, je pretresla Libanon in svet. V mestu je brez strehe nad glavo ostalo več kot 200.000 ljudi, nadaljujejo se iskalne akcije za več deset pogrešanimi.

Že sedaj je razvidno, da bo to ena najhujših tragedij za državo, ki se sooča z gospodarsko krizo in pandemijo covida-19.

Številne države so že v torek obljubile svojo pomoč, ki je začela v Libanon prihajati v sredo - od reševalcev do medicinske opreme. Med prvimi je pomoč ponudila tudi Francija, ki je nekoč nadzorovala Libanon. Francoski predsednik pa bo danes kot prvi tuji državnik obiskal hudo razdejano mesto.

Na Twitterju je Macron zapisal, da želi libanonskemu ljudstvu prinesti sporočilo bratstva in solidarnosti iz Francije. V Elizejski palači pa so napovedali srečanje z Aounom in Diabom.

V Libanonu bo danes sicer drugi dan tridnevnega žalovanja. Oblasti so že uvedle preiskavo eksplozije. Vlada pa je v sredo zahtevala, da morajo v hišni pripor vsi, ki so bili povezani s skladiščenjem nevarne snovi. V Bejrutu so razglasili 14-dnevne izredne razmere.

Loading...