stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Azerbajdžanu protesti pred tekmovanjem za pesem Evrovizije

Deli na:

Azerbajdžanska policija je danes pridržala nekaj protestnikov, ki so pripravili nedovoljen shod pred poslopjem televizijske postaje, ki je azerbajdžanski partner tekmovanja za pesem Evrovizije. To je bil zadnji v vrsti protestov v času, ko Baku gosti izbor za pesem Evroviozije, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Leile Mustafayeve, predstavnice za stike z javnostmi opozicijskega gibanja, ki je pripravilo shod, je policija pridržala od 30 do 35 ljudi. Med njimi sta tudi dve ženski, ki sta nosili plakat z napisom "Želimo javno televizijo in ne Ilham TV", kar se nanaša na azerbajdžanskega predsednika Ilhama Aliyeva, ki s svojimi govori dominira na vseh radijskih in televizijskih postajah po državi.

Azerbajdžan je sicer obsodil domnevno politizacijo tega prestižnega pevskega tekmovanja. To je storil po tem, ko se je švedska predstavnica Loreen, ki velja za eno od favoritinj za zmago, v sredo srečala z aktivisti, ki se borijo za človekove pravice.

Ali Hasanov iz predsednikovega kabineta je za lokalne medije dejal, da bi morala EBU (European Broadcasting Union), ki tekmovanje za pesem Evrovizije vodi, poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih shodov protiazerbajdžanskih skupin. "EBU bi morala v tem primeru posredovati in preprečiti takšne politične akcije," je dejal Hasanov.

Azerbajdžanske oblasti so sicer želele s tekmovanjem za pesem Evrovizije doseči mednarodno pohvalo za državo, v kateri med 9,2 milijona prebivalci prednjačijo muslimani.

Že v ponedeljek, na predvečer prvega predizbora Evrovizije, je policija v Bakuju prekinila protestni shod, na katerem se je zbralo okrog 100 podpornikov opozicije. Drugi polfinale bo na vrsti drevi, veliki finale pa v soboto.