stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji od danes strožji režim vstopa v državo

Deli na:
V Avstriji od danes strožji režim vstopa v državo

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Avstriji od danes velja nov režim vstopa v državo. Ob vstopu morajo vsi potniki predložiti dokaz, da so bili cepljeni proti covidu-19 oziroma so ga preboleli, ter negativni izvid testa PCR. Testa PCR ne potrebujejo le tisti, ki so dobili poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, in sicer od prvega dne dalje.

Test PCR morajo, kot izhaja iz spletne strani www.austria.info, predložiti tudi tisti, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma, oziroma tisti, ki so covid preboleli ter so bili enkrat cepljeni.

Če ga nimajo, morajo v samoizolacijo, ki jo lahko prekinejo takoj, ko predložijo negativni izvid testa PCR.

Kot prebolevniki se štejejo tisti, ki so covid preboleli v zadnjih 180 dneh, morajo pa predložiti dokaz o tem.

Za tiste, ki niso cepljeni oziroma bolezni niso preboleli, je ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Zanje je obvezna tudi registracija na spletnem portalu.

Izjema od zgornjih pravil velja le za nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Izjema so tudi dnevni migranti, za katere še naprej velja pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran). Veljavni so tako testi PCR kot hitri antigenski testi, ki pa ne smejo biti starejši od 24 ur, poroča časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

Posebna pravila veljajo za otroke. Mlajši od 12 let morajo potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer morajo, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci pa lahko v državo vstopijo s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.



Nova pravila prav tako ne zadevajo potnikov v tranzitnem prometu. Avstrijska policija pa je danes posebej opozorila, da zaostrena pravila veljajo tudi za Avstrijce, čeprav ti domovino zapustijo le za kratek čas, recimo za obisk trgovine v sosednji državi.

Policiji pri nadzoru meje pomagajo vojska in zdravstveni delavci, načrtujejo, da ga bodo danes še okrepili.

Od danes velja tudi razširjeni seznam držav, od koder letala ne smejo pristati na letališčih v Avstriji. Na njem so zdaj tudi Angola, Zambija in Malavi, že od prej pa prepoved velja za letala iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Zimbabveja in Južne Afrike.

Na tem seznamu pa poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ni Velike Britanije, čeprav je tam različica omikron že prevladujoča. Kot je poročala APA, je danes na letališčih v Innsbrucku in Salzburgu pristalo več letal iz Velike Britanije.

Medtem so se danes gostinski lokali in hoteli znova odprti tudi na Dunaju, ki so bili zaradi odločitve lokalnih oblasti zaprti dlje kot drugod po državi. Mnogi hoteli so sicer po poročanju Kronen Zeitunga ostali zaprti, saj so številni gostje obisk avstrijske prestolnice zaradi razmer odpovedali.

Tako na Dunaju kot drugod po državi pa velja, da se morajo lokali zapreti najkasneje ob 23. uri.

V Avstrijo so v zadnjih 24 urah zabeležili 1792 novih primerov okužbe s koronavirusom. To je prvič od sredine oktobra, da je število na novo okuženih manjše od 2000. V avstrijskih bolnišnicah zdravijo nekaj manj kot 1800 ljudi, od tega skoraj četrtino na intenzivni negi.