sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

MasterChef_sodniki Njena.si

MasterChef se na male ekrane vrača prej, kot smo ...

Elçin Afacan Njena.si

Ko potrka Ljubezen: Melek odsotna, ker je zbolela ...

Svet

V Avstriji bodo maske FFP2 morda obvezne za starejše učence

Deli na:
V Avstriji bodo maske FFP2 morda obvezne za starejše učence

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Avstrijci, starejši od 14 let, morajo od ponedeljka v trgovinah, javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in storitvenih dejavnostih nositi zaščitne maske FFP2. Morda bodo tovrstne maske obvezne tudi za starejše učence, ko se bodo predvidoma februarja vrnili v šolske klopi, je danes dejal generalni sekretar na ministrstvu za šolstvo Martin Netzer.

Pojasnil je, da se o tem sicer še usklajujejo z avstrijskim ministrstvom za zdravje. Za jutranji program avstrijskega radia Ö1 je Netzer še povedal, da naj bi bile maske FFP2 pri pouku obvezne za vse starejše učence, ne le tiste, ki se ne bi testirali na novi koronavirus, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji šolanje trenutno poteka na daljavo, otroci pa se bodo v šole predvidoma vrnili po koncu zimskih počitnic 8. oziroma 15. februarja, odvisno od dežele, kjer se šolajo. Netzer ne izključuje možnosti, da bodo morali šolanje na daljavo podaljšati.

Uporaba zaščitnih mask v šolah je v Avstriji že obvezna za vse učence, starejše od 10 let, poleg tega morajo šole poskrbeti za ustrezno medsebojno razdaljo, med drugim z izmenskim poukom. Starejši učenci pa bodo morda morali uporabljati zaščitne maske FFP2, ki naj bi zadržale do 94 odstotkov aerosolov in drobnih delcev.

Strokovnjaki WHO so med pandemijo covida-19 lani ugotovili, da mlajši od 18 let predstavljajo 29 odstotkov svetovnega prebivalstva, a le osem odstotkov vseh okuženih z novim koronavirusom. Bolj verjetno je, da bo bolezen pri njih potekala v blagi obliki ali brez simptomov.

Glede na študije so otroci, mlajši od 10 let, manj dovzetni za okužbe z novim koronavirusom in tudi manj kužni. Najstniki od 16. leta dalje pa virus prenašajo v enaki meri kot odrasli. Organizacija še poudarja, da je bolj verjetno, da se bodo učitelji okužili zunaj šol kot v njih.

Loading...